TAKTIČKA ANALIZA

JOGI LOW NADMUDRIO SABELLU Nijemcima je naslov donijela taktika Španjolca Guardiole

Strijelac Götze ušao je s klupe, kao i asistent Schürrle, što podcrtava presudnost trenerskih poteza

Njemačkim nogometašima četvrti naslov svjetskog prvaka donijela je ‘lažna devetka’, što simbolizira ‘guardioliziranost’ momčadi Joachima Löwa i općeniti trend s ovog SP-a da su igrači odluke oni iz drugog plana, a ne takozvane prve špice, poput Gerda Müllera koji je ‘elfu’ donio titulu 1974. K tome, strijelac Götze ušao je s klupe, kao i asistent Schürrle, što podcrtava presudnost trenerskih poteza na Mundijalu 2014. i važnost ‘Plana B’ ili čak ‘C’.

Paradoksalno, ali da je u igri ostao centarfor Miroslav Klose, Schürrleov centaršut vjerojatno bi pokupio netko od argentinskih stopera koji bi pazili na njemačku ‘pravu devetku’. Ili ona ne bi stigla u suparnilčki peterac. Ovako je Götze u punom šprintu iz drugog plana utrčao u prostor između svaju stopera, te tehnički savršenom reakcijom primio loptu i sproveo je u mrežu. U postavljenoj obrani dotad nenadmašni stoperi Demichelis i Garay samo su se u toj brzoj akciji ‘elfa’ preko lijevog boka previše razmaknuli, dovoljno da bude kobno po Romera. U produžecima presuđuju sitnice, njemački jokeri Schürrle i Götze kaznili su suparnika, za razliku od Sabellinih Agüera i Palacia...

Prvo poluvrijeme

Oba izbornika naumili su istrčati s postavama iz polufinala, Löw je čak zadržao jedanaestoricu iz četvrtfinala, no na zagrijavanju se ozlijedio Khedira pa je uskočio 23-godišnji Christoph Kramer iz Borussije (M), isti tip igrača, ali četiri godine mlađi i za 45 nastupa u reprezentaciji neisusniji. Bila je to 4-1-4-1 formacija sa Schweinsteigerom kao osiguračem ispred obrane, upravo je Schweini presjekao dvije možebitne Messijeve asistencije slobodnim suigračima u 16-ercu. No, Kramerovom ozljedom nakon pola sata Löw je bio prisiljen na zamjenu, ušao je krilni napadač Schürrle i prešao na lijevo krilo, a Özil je pomaknut u sredinu s Kroosom, također u 4-1-4-1. Argentina je bila u svojih 4-4-2, što je s Messijem kao lutajućim napadačem iza špice Higuaína zapravo 4-4-1-1.

Nijemci su forsirali visoki presing, zadnja linija im se, jasno, dizala do centra, čak i preko njega, kao u Guardiolinom Bayernu čiju igru Löw umnogome kopira. No, i zadnja linija argentine nije čučala u svome 16-ercu, bila je na 30-35 metara, prva linija na centru, a bočni igrači 10 metara od aut-crti i kroz tu plitku i usku formaciju Nijemcima nije bilo prolaza. Messi bi puštao Schweinsteigera da vodi igru, vrebajući kontru njemu iza leđa i to preko lijeve strane, koju je Nijemcima pokrivao spori stoper Höwedes, preko kojeg su Argentinci radili sve svoje opasne akcije. Sabella je zato na svoj desni prednji bok stavio brzog napadača Lavezzija, a vezista Péreza ostavio na lijevom, da blokira Lahma.

Drugo poluvrijeme

Kad već Argentina nije uspijela zabiti u prvih 45 minuta, Alejandro Sabella je već od 46. uveo novog napadača, Agüera umjesto Lavezzija i modificirao sustav u 4-3-1-2, s Messijem iza dvije špice. Higuaín se izvlačio na desnu stranu i s Messijem i Zabaletom pokušavao izigrati Höwedesa, no prvu uspješnu akciju osujetilo je zaleđe, a u drugoj je Messi iskoristio prostor između Lahma i Boatenga, ušao u 16-erac slijeva, ali pucao pokraj vratiju. Nijemci su se presložili u 4-2-3-1, s Kroosom kao organizatorom iz dubine uz Schweinsteigera, a Özilom kao ‘desetkom’. Argentinci su tih prvih 10 minuta uzeli loptu i prijetili, sad su se Nijemci branili u plitkoj formaciji sa zadnjom linijom na 35-40 metara od vratiju, čime su riskirali da budu izigrani na duge lopte u prostor, no izvukli su se, a u 56. minuti je ‘libero’ Neuer uspio intervenirati ispred Higuaína.

Potezi s klupe

Ponovno je prvi taktički potez povukao Alejandro Sabella, indisponiranog Higuaína u 77. minuti zamijenivši Palaciom, kasnijim tragičarom u prvom produžetku, kad nije dobro reagirao na Rojov centaršut koji je preletio Hummelsa. Nijemci su najopasniji bili kad su kretali u napad nakon prekida suparnika, kad bi svoje suigrače rukom poput quarterbacka upošljavao vratar Neuer, no argentinska obrana koju je koordinirao zadnji vezni Mascherano osujećivala je sve potencijalne opasnosti. U 86. minuti Sabella je napravio svoju posljednju izmjenu, srednjeg vezista Gaga za bočnog Péreza, iako bi bilo logičije da je uveo bržeg, čvršćeg i po suparnička vrata opasnijeg Maxija Rodrígueza. Tek u 88. minuti Löw radi svoju prvu i pokazat će se presudnu taktičku izmjenu, vezista Götzea umjesto napadača Klosea, lažnu umjesto prave ‘devetke’, koja će u 113. minuti postati ‘matchwinner’.

Produžeci i zatvaranje

Umor argentinskih nogometaša, koji su igrali 120 minuta u osmini finala i polufinalu, došao je na naplatu, zadnja linija povukla se na svojih 16 metara, Nijemci su strpljivo držali loptu i vrebali uz minimalni rizik. Sabella je presložio formaciju u 4-3-2-1, s Messijem najbliže centru, a svježim Palacom i Agüerom kao dodatnom popunom sredine. Nakon gola Argentina nije uspjela pritisnuti, Nijemci su držali plitku formaciju sa zadnjom linijom visoko. U 120. minuti njemački je izbornik uveo još jednog stopera, Mertesackera, zlu ne trebalo, završivši utakmicu sa 5-4-1.

Formacije po minutama:

1. minuta:

Njemačka (4-1-4-1): Neuer - Lahm, Boateng, Hummels, Höwedes -

Schweinsteiger - T. Müller, Kramer, Kroos, Özil - Klose.

Argentina (4-4-1-1):

Romero - Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo - Lavezzi, Biglia,

Mascherano, Pérez - Messi - Higuaín.

46. minuta:

Njemačka (4-2-3-1): Neuer - Lahm, Boateng, Hummels, Höwedes -

Schweinsteiger, Kroos - T. Müller, Özil, Schürrle - Klose.

Argentina (4-3-1-2): Romero - Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo -

Biglia, Mascherano, Pérez - Messi - Higuaín (od 77. Palacio), Agüero.

88. minuta:

Njemačka (4-2-3-1): Neuer - Lahm, Boateng, Hummels, Höwedes -

Schweinsteiger, Kroos - T. Müller, Özil, Schürrle - Götze.

Argentina (4-3-2-1): Romero - Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo -

Gago, Mascherano, Biglia - Palacio, Agüero - Messi.

120. minuta:

Njemačka (5-4-1): Neuer - Lahm, Boateng, Mertesacker, Hummels, Höwedes

- T. Müller, Schweinsteiger, Kroos, Schürrle - Götze.

Argentina (3-4-1-2): Romero - Demichelis, Mascherano, Garay -

Zabaleta, Gago, Biglia, Rojo - Messi - Palacio, Agüero.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:34