ISTRAŽIVANJE

JESTE LI JEDINAC ILI SREDNJE DIJETE? Redosljed rođenja znatno utječe na vašu karijeru, zdravlje i odnose

Jeste li rođeni kao najmlađe ili najstarije dijete - uvelike će odrediti brojne segmente vašeg života. Iako obrazac nije isti za sve, prestižno istraživanje psihologa otkrilo je brojne zanimljivosti koje se tiču tog fenomena.
 Foto: Instagram

Tim stručnjaka američkog Child Development Instituta otkrio je kako srednja djeca u obitelji najčešće pate od sindroma kroničnog umora, dok su jedinci izuzetno ambiciozni. Pogledajte koje su još zanimljivosti izašle na vidjelo.

PRVOROĐENO DIJETE

Osobnost: Prvorođena djeca su discipliniranija pa čak imaju i veći kvocijent inteligencije, a kao objašnjenje nameće se činjenica da su roditelji bili stroži u njihovom odgoju.

Obrazovanje: Starija djeca u većini slučajeva vole školu, a šanse su 16 posto veće da će steći nekoliko različitih diploma, u odnosu na svoju braću ili sestre.

Karijera: Logično je da uz izraženiju potrebu za većim obrazovanjem, dolazi i ambicija kada je u pitanju karijera. Često se nalaze na rukovodećim mjestima.

Zdravlje: Starija djeca su podložnija alergijama, a razlog je taj što su ih roditelji u djetinjstvu znato više štitili pa su često boležljiviji.

Odnosi: Prvorođena djeca češće uđu u brak ranije od svoje braće ili sestara, a pritom im je iznimno važan blagoslov roditelja.

SREDNJE DIJETE

Osobnost: Zadovoljniji su, društveniji i bolji u timskim sportovima jer su od najranijih dana naučili biti okruženi mlađim i starijim braćama ili sestrama.

Obrazovanje: Imaju vrlo dobre rezultate u školi i na fakultetu, a vole predmete i kolegije na kojima na vidjelo može izaći njihova natjecateljska narav.

Karijera: S obzirom da su naučeni na interakciju s mlađima i starijima, srednja djeca odlično će se uklopiti u sve poslove gdje je naglasak na timskom radu.

Zdravlje: Imanju manji indeks tjelesne težine u odnosu na braću ili sestre, a skloniji su sindromu kroničnog umora

Odnosi: Istraživanje je pokazalo kako su srednja djeca izuzetno zadovoljna u vezama jer se konačno nalaze u nečijem centru pažnje i ne osjećaju pritisak kakav su osjećali u obitelji.

NAJMLAĐE DIJETE

Osobnost: Najmlađa djeca imaju pažnju roditelja, starijih braća ili sestara, ali i ostatka obitelji stoga su često omiljeni i u društvu prijatelja.

Obrazovanje: Najmlađima je u mnogo slučajeva poprilično teško u školi jer ih roditelji najmanje nadgledaju, no istovremeno su izuzetno uporni i marljivi.

Karijera: Često naginju umjetničkim i kreativnim zanimanjima koja će im omgućiti da i dalje budu u centru pažnju. Svjetla pozornice mnogima su životna želja.

Zdravlje: Istraživanje je pokazalo kako su najmlađa djeca podložnija opojnim drogama pa njihovo zdravlje često narušavaju ovisničke bolesti.

Odnosi: Traže odnose u kojima će se osjećati emocionalno najsigurnije. S obzirom da su u obitelji navikli da drugi obavljaju stvari umjesto njih - isto traže i u romantičnom odnosu.

JEDINO DIJETE

Osobnost: Samostalniji su, ne vole grupne aktivnosti, a kad odrastu manje vremena provode u krugu obitelji i rođaka.

Obrazovanje: Baš poput prvorođene djece, jedinci također teže kvalitetnom obrazovanju.

Karijera: Izuzetno su ambiciozni i streme čim višim pozicijama. Želi se isticati među kolegama i izazvati divljenje svojih roditelja.

Zdravlje: Nedostatak braće ili sestara može imati značajan utjecaj na psihičko zdravlje jedinca, a roditelji se uvelike oslanjaju na njega - posebice u trećoj životnoj dobi kada od svog jedinca ili jedinice zahtjevaju mnogo pažnje.

Odnosi: Jedinci vole dominirati u odnosima i žele da se o njima brine - baš onako kako su to roditelji činili za njih cijeli život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 15:13