KOMENTAR JUTARNJEG

JELENA LOVRIĆ Živim su zidom drž. vrhu htjeli blokirati ulaz na groblje, ali pobijedili su oni koji istinski poštuju žrtve

 Vlado Kos/CROPIX

Pobijedila je Hrvatska koja poštuje Vukovar - rekao je predsjednik Ivo Josipović nakon što je završila današnja Kolona sjećanja, kojom je cijela Hrvatska komemorirala žrtvu toga grada, u nacionalnoj memoriji najveći simbol patnje u Domovinskom ratu. - Ponosan sam što je Vukovaru iskazana dostojanstvena počast - dodao je.

Šef države izražava zadovoljstvo onim što bi trebalo biti normalno? Da, jer se sve do posljednjeg trenutka nije znalo hoće li rijeka od desetina tisuća ljudi koja je marširala Vukovarom biti izraz ponosa i pijeteta ili će se pretvoriti u defile sramote za cijelu državu, kao što je to bilo lani. U Vukovaru je ove godine ipak pobijedila ideja zajedništva. Na koncu su uspjele prevagnuti snage koje su odbile pokušaj podjele u dvije kolone i pretvaranje grada mučeništva u novu unutarhrvatsku razdjelnicu. Oni koji su Vukovar opet htjeli iskoristiti za politikantske obračune neslavno su izgubili.

HDZ se, rame uz rame sa Stožerom koji legalnu vlast naziva “petom kolonom”, odmah na početku odvojio, ali namjeru da državni vrh ostave izvan kolone, kako je to bilo prošle godine, nisu uspjeli ostvariti. Nije uspio ni pokušaj da se najvišim predstavnicima državne vlasti živim zidom onemogući ulazak na groblje i polaganje vijenaca. Šefu države i premijeru policija je na nekim mjestima morala osigurati prolaz, do spomenika su se probili sporednim putem. Ali na koncu ti incidenti postaju irelevantni.

Impresivna kolona nepodijeljena je ipak hodočastila Vukovarom. Cijela je Hrvatska danas zajedno bila na vukovarskom groblju. A oni koji su to pokušali zaustaviti zapravo su doživjeli poraz. Pokazalo se da su snage podjele ostale u manjini.

Nisu uspjeli, prvo, zato što u braniteljskim redovima nisu dobili podršku na kakvu su računali. Čak i kad je nezadovoljna vlašću i načinom na koji država funkcionira, veteranska populacija dominantno ne želi Vukovar pretvarati u političko bojno polje. Uoči Dana sjećanja general Ante Gotovina zauzimao se za to da u Vukovaru ne bude politike. - Svi trebamo biti jedinstveni te s dostojanstvom i dužnim poštovanjem odati počast žrtvama - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:58