KOMENTAR

JELENA LOVRIĆ Tri razloga zbog kojih je sporna Kolindina donatorska večera

Dizajniranje Hollywooda u uvjetima sve siromašnije Hrvatske djeluje potpuno apsurdno. Beskrajno posvađano s hrvatskom stvarnošću
Zagreb, 071214.Hotel Westin.Donatorska vecera predsjednicke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarovic.Na fotografiji: Tomislav Karamarko i Kolinda Grabar Kitarovic.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Goršić / CROPIX

Ruža od dimljenog lososa s kremom od hrena, teletina sa žara, glazirani profiteroli punjeni vanilijom u elitnom zagrebačkom hotelu Westin za HDZ-ove donatore, ostaci hrane u vrećicama, navodno čistim, uz kontejnere za hrvatsku sirotinju kao dio predsjedničkog programa Kolinde Grabar Kitarović, HDZ-ove kandidatkinje za šeficu države. U HDZ-u ne vide duboku kontradiktornost te dvije činjenice.

Ideja o donatorskim večerama uopće nije loša. Sasvim je u redu da se političke simpatije po vlastitoj volji potvrđuju i financijskim angažmanom. HDZ-ov scenarij održavanja pet velikih skupova na kojima će se ubirati prilozi za financiranje predsjedničke kampanje utoliko je posve legitiman. Problem je što dizajniranje Hollywooda u uvjetima sve siromašnije Hrvatske djeluje potpuno apsurdno. Beskrajno posvađano s hrvatskom stvarnošću. Kolinda Grabar Kitarović amerikanizira svoju kampanju, posve neprimjereno socijalnoj realnosti zemlje kojoj želi biti predsjednica. Sama voli retorički liti suze nad gladnom djecom, uz suportiranje stranačkog šefa Tome Karamarka skandalizira se nad bešćutnošću aktualne vlasti, a onda naplaćuje večeru od dvije do deset tisuća kuna, kako bi financirala svoj blještavi pohod na Pantovčak. Visina propisane donacije za hrvatske je prilike vrtoglava. Neće se HDZ mučiti skupljajući siću, kako je to radio aktualni američki predsjednik Obama!

Raskomoćene večere HDZ-ove vrhuške po luksuznim salonima, uz delicije, pokazuju potpuno pomanjkanje socijalne inteligencije. Ali, žena koja je navikla na najmanje 150 tisuća kuna čiste plaće očito teško može razumjeti da takva prenemaganja vrijeđaju hrvatsku sirotinju, kojima se inače predstavlja kao majka. Niti je HDZ, koji se navikao plivati u prljavim milijunima, sposoban osvijestiti socijalnu stvarnost Hrvatske. Donatorskim paradama oni svoju predsjedničku kandidatkinju stiliziraju kao svojevrsnu hrvatsku Evitu Peron. Koja je, s jedne strane, svoju moć u Argentini gradila na brizi za najbjednije, a s druge je strane sama živjela u neviđenom bogatstvu i raskoši. Tuđe uboštvo pretvorila je u vlastitu materijalnu privilegiranost. Sagradila je na tisuće škola i domova, ali sudbinu svog naroda nikada nije dijelila. Možda su i ostaci večere u Westinu ostavljeni u vrećicama za one koji su u Hrvatskoj kruha gladni. HDZ svojim donatorskim okupljanjima može pobrati milijune, ali će istodobno izgubiti na političkoj i socijalnoj uvjerljivosti, praktično se rugajući vlastitim proklamacijama o iskorjenjivanju siromaštva.

Drugo, HDZ-ove su donatorske večere suspektne i po ciljeve stranke kontraproduktivne zbog društva u kojem se njihova predsjednička kandidatkinja našla. U Brkićevoj direktivi, uputi koju je potpisao glavni tajnik stranke Milijan Brkić, a kojom se određuju ritam i ostale propozicije održavanja donatorskih skupova, stoji da pozvani smiju biti isključivo ugledne i moralne osobe, koje nemaju duga prema državi ni prema vlastitim zaposlenicima. To jest nekakav napredak, jer HDZ o takvim detaljima dosad uopće nije vodio brigu. Ali, kako to praktično izgleda? Mediji su zabilježili da su se ovom prilikom isprsili braća Mamići, Tomo Horvatinčić, Josip KlemmZdravko Mamić hodajući je skandal. Kontroverzni Horvatinčić jedrilicom je pregazio dvoje ljudi, Klemm ima problema sa zakonom… To je društvena krema po mjeri HDZ-a. Sve redom ugledni i moralni ljudi! U takvom krugu donatora pozivanje na čast te ljudsko i političko poštenje zvuči farsično. Komentatori po portalima primjećuju da im je samo još Ivo Sanader nedostajao. Predsjednička kandidatkinja od takve bi družbe morala bježati. Kolinda Grabar Kitarović cvala je od dragosti.

Treće, HDZ-ova donatorska večera neodoljivo podsjeća na slične aukcije iz Tuđmanova vremena, kada se ulazak u novu elitu kupovao tobože dobrovoljnim prilozima, čak se s vrha države unaprijed odeđivalo tko će od pozvanih koliko platiti.

Večera za Kolindu Grabar Kitarović slična je vrsta prinude i slična vrsta trgovine. Sada Brkić privodi poduzetnike i bogatune. Dužnosnici, pretendenti na funkcije, HDZ-ovi tajkuni, svi koji računaju da će biti dio HDZ-ove strukture vlasti i moći, poziv jednostavno nisu mogli odbiti. Svojim donacijama osiguravaju participaciju u nekom budućem dijeljenju blaga. Sve što uplate HDZ-u bit će im, kao uvijek dosad, vraćeno iz resursa hrvatske države. Takva vrsta investicija redovito je jako isplativa. Sustav dirigiranih donacija pokazuje da HDZ svoj karakter i način funkcioniranja nije promijenio. Socijalna je patetika šminka, umreženost sa sumnjivim kapitalom vječna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:30