KAŽNJAVANJE NASILJA

Je li država pretolerantna prema nasilju?

Slučaj Đoke Vuletića, bivšeg policajca , a zatim pripadnika “zločinačke organizacije” u određenom me smislu šokirao više nego neredi na Dinamovu stadionu. Nasilje u Maksimiru moglo se očekivati, prošle ili bilo koje druge subote ili nedjelje. Navijačke su grupe samoopaljivi organizam za koji se nikada točno ne zna kada će eksplodirati.

No, prvi ishod slučaja Vuletić uistinu je zaprepašćujući jer pokazuje da je država spremna tolerirati nasilje. Podsjetimo, Vuletić, kojemu se sudilo na famoznom procesu “zločinačkoj” početkom dvijetisućitih, ovih je dana u jednoj od baza “zločinačke”, u kafiću Knežija (nekadašnja Stara Knežija), maltretirao grupu gostiju. Sve ih je, protiv njihove volje, zadržao u kafiću, vrijeđao, neke i tukao. Kada je policija napokon intervenirala, Vuletić je uhićen, ali ga je istražni sudac pustio, navodno jer nije bilo zakonskih razloga za pritvaranje.

Što je pouka prvoga dijela Vuletićeva slučaja? Ona je, nažalost, posve očigledna: svatko svakoga može maltretirati i pretući u kafiću, na cesti, na stadionu, u restoranu ili bilo gdje drugdje, i država će tog nasilnika, kojega je policija uhitila, odmah pustiti!

Ako je to točno, čini se da živimo u apsolutno skandaloznom pravnom sustavu koji dopušta, da ne kažemo stimulira, fizičko nasilje! Činjenica da država, zapravo, tolerira nasilje došla je do izražaja i u slučaju dubrovačkog taksista koji je namjerno izazvao prometnu nesreću, nasrnuvši autom na kola svog kolege (pri čemu je ozlijeđena putnica). Napadač i u ovom slučaju raspolaže određenim nasilničkim dosjeom.

Očigledno je da država nije kadra štititi građane od najelementarnijih oblika nasilja: ona, naprotiv, tolerira rast svojevrsne kulture nasilja. Ovdje se, naravno, ne zalažemo za povećane policijske ovlasti. Mislimo da su one sada dovoljno velike. Ovdje se, naprosto, zalažemo za efikasnu i trenutačnu zaštitu građana od nasilnika. Skandalozni slučaj ipak je završio happyendom, Vuletić je vraćen u Remetinec.

Međutim, da Državno odvjetništvo nije reagiralo (a pitanje je bi li reagiralo da posrijedi nije čovjek s lošom prošlošću), Vuletić bi sada sjedio na terasi Knežije, pio pivo i s guštom prepričavao kako je prije neki dan prebio idiote koji mu se nisu svidjeli, a svejedno su se usudili svratiti u njegov omiljeni kafić.

Hrvatsko društvo sigurno ne pristaje na to da se nasilje ne kažnjava. Hrvatska država mora pronaći efikasne oblike za kažnjavanje nasilja.

Uostalom, zašto bi se Bad Blue Boysi suzdržavali od nasilja ako se ono tolerira jednom već godinama registriranom kriminalcu?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 03:43