LINIJA ŽIVOTA

Jaki program slabe Vlade

Premijerki Jadranki Kosor treba poželjeti svaku sreću u provedbi javnosti predstavljenog ekonomskog programa. Bez obzira na stručne rezerve koje se množe. U odnosu na Vladino, dosad prakticirano, zabijanje glave u pijesak dok se kriza produbljuje, to je ogroman pomak. Makar, lani je sličan, premda nešto manje ambiciozan, antirecesijski paket obnarodovao i Ivo Sanader, pa znamo kako je završilo.

Čak i ako misli sasvim ozbiljno, a ne samo predizborno, veliko je pitanje može li premijerka Kosor - koja je na sebe preuzela svu odgovornost za provedbu programa - osigurati osnovne preduvjete za realizaciju zahtjevnih mjera ili je u posao krenula kao grlom u jagode. Prvi je ograničavajući faktor odnos javnosti. Za provođenje krupnih zahvata vlast mora imati široku podršku. Kosor je više nema, njena Vlada još manje. U tom pogledu čini se da je zakasnila. Da je sa svojim ekonomskim preslagivanjem krenula prije nekoliko mjeseci, dok je još uživala visoku popularnost, zadatak bi bio mnogo lakši. Nakon što je njena putanja krenula nizbrdo, taj se trend vrlo teško može preokrenuti. Ovotjedno istraživanje Nove TV pokazuje da većina hrvatskih građana (61 posto) nema vjere da bi Kosor mogla izvući zemlju iz krize. Ni trećina je onih koji joj vjeruju. Čak se i njen HDZ u tom pogledu posve podijelio: u Vladine sposobnosti povjerenje ima tek polovica HDZ-ovih birača. Za Jadranku Kosor utješno je samo to što javnost ne vidi alternativu. Vjera da bi šef SDP-a Zoran Milanović bio uspješniji u kormilarenju državom tek je neznatno veća. Tako dvije najjače stranke jedna na drugoj sjajno prosperiraju: SDP profitira na HDZ-ovu katastrofalnom vođenju države, HDZ održava na vlasti SDP-ova neuvjerljivost.

Drugo ograničenje tiče se manjkave podrške u vladajućoj koaliciji.

Premijerkin program spasa pozdravljaju manji partneri, najvažniji HDZ-ov saveznik, HSS, vrlo je rezerviran. Njegov šef Josip Friščić već najavljuje da će njegova stranka, doslovce, doraditi neke od predstavljenih mjera. Postavlja se kao supervizor premijerkina programa! Jasno da će HSS, s najavljenom reformom poljoprivrednih subvencija, pretrpjeti određene gubitke. Ali je također jasno da svaki program ekonomske konsolidacije države mora dirnuti u interese te za državu strašno skupe stranke. Friščić sigurno zna da je izvukao maksimum: u bilo kakvoj budućoj kombinaciji ne može dobiti više, nego samo manje nego dosad. Zato njegovo zatezanje treba shvatiti kao hvatanje startne pozicije za trgovanje s premijerkom.

Treća je otežavajuća, možda i blokirajuća okolnost sastav aktualne Vlade. Premijerka je već otvorila mogućnost rekonstrukcije svog kabineta. Tko ne bude mogao držati tempo, mora otići, kaže. Ali preslagivanje Vlade nekoliko mjeseci prije izbora ne djeluje baš ozbiljno. U tom slučaju vjerojatno je mnogo poštenije da premijerka s novim paketom i novom ekipom ide na izbornu provjeru. Generalno, za temeljito pretresanje države, kakvo je Hrvatskoj potrebno, mandat valja osvojiti na izborima. Vlada na isteku mandata, s potrošenim izbornim legitimitetom, teško može naći snage za pokretanje takvih zahvata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 08:33