STVARNI NORMAN BATES

IZBO MAJKU NOŽEM 40 PUTA PA GLUMIO DA JE ONA 'Prestani, prestani, ti si demon!'

Poput jednog od najpoznatijih likova iz svijeta filma, 21-godišnji Emmanuel Kalejaiye izmasakrirao je vlastitu majku, a onda se obukao u njenu odjeću kako bi zavarao susjede i uvjerio ih da je ona još uvijek živa. Izbo ju je nožem 40 puta, a onda kao Norman Bates iz Hitchockovog 'Psiha', iz ormara izvukao njenu odjeću i čitavu noć i iduće jutro glumio da je ona.

No, ovoga tjedna porota od ukupno sedmero ljudi proglasila ga je nevinim. Smatraju da ga se ne može kriviti za ubojstvo već da bi mu trebalo suditi za ubojstvo zbog privremene neuračunljivost prouzrokovane teškom psihičkom bolešću. Ljiečnici su, naime, utvrdili da Emmanuel boluje od paranoidne shizofrenije.

Ono što zbunjuje jest nevjerojatna i hladna proračunatost kojom je danima prije planirao zločin. Čak je kupio štikle u kojima je vježbao hodati, a u Primarku je kupio rozu haljinu. Policija je kasnije pronašla račune iz kupovine, kao i knjižicu u kojoj je detaljno razradio plan za brutalno ubojstvo.

Za vrijeme napada njegova majka je uspjela nazvati svog dečka, a na telefon je vikala 'prestani, prestani, ti si demon'. Nažalost, poziv je snimljen na sekretaricu koju je on preslušao tek idućeg jutra. Kada je došao u stan dočekao ga je jeziv prizor.

Kalejaiye je za to vrijeme bio vani, pio sok i jeo hamburger. Prvo je tvrdio da je njegovu majku ubila skupina provalnika, no policija je vrlo brzo utvrdila o čemu se zapravo radi.

Za vrijeme policijskog razgovora potpisao je izjavu i dodao:

'Priznajem. Ubio sam svoju majku. Čitav život trpio sam njeno psihičko i fizičko maltretiranje. Koristila je Bibliju kako bi racionalizirala to što mi je učinila. Vjerujem da je manipulirala mnome i ispirala mi mozak. Dugi niz godina bi sam jako depresivan. Pokušao sam to nadvladati, ali nisam uspio.'

Stručni tim psihijatara za vrijeme sudskog postupka utvrdio je kako se radi o osobi koja boluje od teške depresije i paranoidne shizofrenije.

Njegovi kolege s fakulteta opisali su ga kao 'čudnog i paranoičnog'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:29