NAJNEODLUČNIJI IZBORI

IZ PARIZA DANIJELA MIHALIĆ ĐURICA Francuski građani ne vjeruju da Romney može pobjediti Obamu

Specijalni izvijestitelj političkog dnevnika Le Figaro Pierre-Yves Dugua iz Washingtona također javlja kako se Wall Street priprema za eventualnu pobjedu republikanca Romneya
 AP Photo/ John Minchillo

PARIZ - Francuski građani ne misle da republikanski kandidat Mitt Romney može iznenaditi i pobijediti na dosad najneizvijesnijim izborima za novog američkog predsjednika. To je ukratko rezultat pojedinih anketa koje se, čekajući rezultate današnjeg glasovanja u SAD-u, trenutačno provode na nekim od francuskih news portala i TV postajama na kojima se i dalje velika prednost daje aktualnome predsjedniku Baracku Obami.

VELIKI SPECIJAL Sve o američkim predsjedničkim izborima čitajte OVDJE!

Svi francuski mediji uživo prate izbore u SAD-u, a cijelu noć emitirat će se TV intervjui, političke analize i očekivanja te naravno objava prvih neslužbenih rezultata. Vodeća francuska informativna emisija BFM u američkim gradskim središnjicama ima 20-ak specijalnih izvijestitelja koji, iako zasad ne iznose prve neslužbene rezultate objavljuju dnevne aktivnosti obaju kandidata te navode optimistična očekivanja obaju kandidata iako tvrde: Obama je oprezno optimističan.

Specijalni izvijestitelj političkog dnevnika Le Figaro Pierre-Yves Dugua iz Washingtona također javlja kako se Wall Street priprema za eventualnu pobjedu republikanca Romneya. Tako je, tvrdi, neposredno prije današnjeg zatvaranja, unatoč malom prometu, porasla vrijednost dionica pojednih tvrtki koje se vezuju uz vojnu industriju poput Boeinga budući da je Romney u slučaju pobjede najavio povećanje izdataka za obranu. Suprotno tome pojedine kompanije iz područja zdravstva zabilježile su snažan pad dionica, što se povezuje s najavama Romneya o ukidanju Obamine zdravstvene reforme i njegovom željom da države upravljaju zdravstvnim sektorom.

Bivši ambasador SAD-a Peter Galbraith: 'Novi predsjednik SAD-a mora smanjiti državni deficit i pokrenuti rast'

Iz minute u minutu francuski mediji donose sve detalje o obojici kandidata, gdje su proveli dan te njihova prva očekivanja. Francuzi se pitaju tko je doista Mitt Romney te opširno iznose sve dosad nepoznate detalje o njegovu 250 milijuna teškom bogatstvu. Pitaju se je li Romney prebogat da bi postao američki predsjednik te otkrivaju sve detalje o njegovoj obitelji, porijeklu novca, plaćenim porezima….

Krateći vrijeme do rezultata izbora 45. američkog predsjednika zabavljaju se i odjecima socijalnih mreža te tvrde kako su obojica kanidadata vrlo angažirani. Svoje su fanove mobilizirali i putem sve popularnijeg twitera te je tijekom dana objavljeno čak 7 milijuna kratkih twiter poruka odnosno čak 11 tisuća po minuti s temom američkih predsjedničkih izbora. Francuzi u Americi ocijenili su ove izbore najneodlučnijima ali i najdramatičnijima. “Amerikanci nikada nisu bili podjeljeniji”, tvrde, no ipak zaključuju kako će se za malog čovjeka u konačnici malo toga promijeniti bez obzira na to tko pobijedi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:42