PRO ET CONTRA

IVANKA TOMA Provala i pljačka MUP-a rezultat su HDZ-ove i SDP-ove političke ostavštine

 Boris Kovačev/EPH

Jesu li političari shvatili koja je poruka provale u sjedište zagrebačke policije u Heinzelovoj? Teško. Jer da jesu, ne bi likovali, niti bi se usudili nabacivati teorijama zavjere. Za samu provalu u policijsko sjedište te krađu dva kilograma zlata i 280.000 eura pohranjenih u sefu šefa policijske jedinice zadužene za organizirani kriminal moguća su dva scenarija.

Jedan je da su provalnici i pljačkaši policijskog plijena kriminalci s ceste, ekipa koja bi s istom revnošću provalila u poštanski ured ili trgovinu, ali ih je u Heinzelovu odvela informacija o zlatu i eurima. Ako je tako, to govori da je policija u totalnom rasulu, da je toliko loša i nesposobna da lopovi do nje ne drže ni koliko je crnog pod noktom. Druga je mogućnost da su zlato i eure pod okriljem noći iz Heinzelove odnijeli sami policajci. Teško je reći koja je varijanta gora: policija koja je kriminalcima sprdnja ili kriminalci s policijskom značkom.

A do takvog stanja u policiji nije došlo preko noći. Za to su trebale godine sustavnog rada na negativnoj kadrovskoj selekciji, sustavni obračuni nakon svake promjene vlasti s onima koji su nešto radili te brižno uzgajanje i promoviranje kadra prema kriteriju političke ili osobne odanosti, a ne prema rezultatima rada. I sada imamo to što je pred nama.

Ovo što se dogodilo u Heinzelovoj izravna je pljuska predsjedniku HDZ-a i prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku koji je znatan dio radnog vijeka proveo u policiji i kadrovirao u njoj, a jednako tako i Ranku Ostojiću koji je dva mandata proveo u policiji.

Prvi put na mjestu glavnog ravnatelja gdje je imao najveće operativne ovlasti, a potom na funkciji ministra unutarnjih poslova kada je kreirao represivnu politiku. Provala i pljačka u sjedištu zagrebačke policije plod je HDZ-ove i SDP-ove političke ostavštine na represivni aparat, ali i poruka Mostu i njihovu ministru policije Vlahi Orepiću.

Istina, Orepić je kratko u mandatu čelnika represivnog aparata, ali nije ostavio nikakav dojam zbog kojega bi se lopovi uplašili posljedica svoga čina, odnosno da će biti otkriveni i kažnjeni. Naravno da nas može demantirati, ali Orepić i Most koji je iza njega nikoga nisu uvjerili da će od policije napraviti učinkoviti aparat koji će otkrivati i uhićivati kriminalce.

Uostalom, reforme koje Most najavljuje posvuda gdje su uzeli vlast, pa tako i u MUP-u, zasad se iščitavaju kao promjena sistematizacije da bi se stvorila zakonska osnova za promjenu slike rukovodećeg kadra. A u tome nema ništa originalno jer su isto to radili svi ministri prije njega. Jedina je razlika to što s promjenom vlasti i aktualnom Vladom ovaj put nema foliranja, nego se govori isključivo o kadroviranju.

Nitko se nije potrudio zaviriti u rezultate policijskog rada, pogledati kakva su kretanja u otkrivanju organiziranog kriminala, korupcije, kako stojimo sa sigurnošću u prometu, koliko se otkrije i kazni pljački..., pa makar usput spomenuti nešto od toga. Donedavni predsjednik i sudac Županijskoga suda u Zagrebu Ivan Turudić nedavno je izjavio da županijski kazneni sudovi imaju sve manje posla, dolazi im sve manje optužnica pa bi ih se komotno moglo polovicu sutra ukinuti. Znači li to da su se Hrvati opoštenili ili da policija i tužitelji sve manje i sve lošije rade?

U jednom se trenutku činilo da je došlo do pomaka i da postajemo zemlja u kojoj će se lopovluk sankcionirati. To je bilo doba jačanja USKOK-a te otvaranja serije istraga za korupciju čija je kruna bila Fimi-Media. Međutim, sve je to bilo kratka daha i za potrebe pregovora s EK koja je inzistirala na borbi protiv korupcije uvjetujući time ulazak Hrvatske u EU. Sada se polako vraćamo tamo gdje smo bili devedesetih. Riječ je o vremenu sustavne pljačke Hrvatske procesom pretvorbe i privatizacije koji je policija promatrala sa strane.

I danas se prepričava kako se na obavijesni razgovor s Miroslavom Kutlom, kraljem privatizacije na hrvatski način, išlo s “razgovornikom” - papirićem s pitanjima koja su mu se smjela postaviti. U to je vrijeme Karamarko bio smijenjen s čela zagrebačke policije jer su se policajci usudili istraživati kriminal oko Gradskog podruma. Isti Karamarko danas likuje zbog pljačke zlata i eura u Heinzelovoj govoreći da je to zato što u policiji nije došlo do smjena po njegovu ukusu. Ne brine ga što se istraga o pranju novca uz koje se povezuje ukradeno zlato vodi već dvije godine i što nema rezultata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:01