KOMENTAR

IVANKA TOMA Petrov si gradi poziciju glavnog oslonca Vlade

 Goran Mehkek / CROPIX

Premda nije klasična politička stranka, Most, čini se, ima najjasniju političku strategiju. Cilj im je što prije zbaciti s leđa imidž klijentelističke grupacije koja je odbacila predizborna obećanja da ih zanimaju samo reforme i prevarila birače. Što se prije oslobode etikete koju su si prišili na leđa još u pregovorima, to će prije zaustaviti trend pada podrške javnosti.

Čelnik Mosta, Božo Petrov, zato si je uzeo ulogu koordinatora nekoliko vladinih resora koji su pod ingerencijom Mosta, a u čijoj je domeni reforma javne uprave. Dok njegov politički partner (a istodobno i konkurent) Tomislav Karamarko mora gubiti vrijeme i energiju obilazeći stranačke podružnice i voditi aktivnu kampanju za predstojeće izbore u kojima će HDZ-ovci birati predsjednika stranke, Petrov koristi sve blagodati pozicije prvaka političke grupacije koju ne veže stranačka boja, već interes.

Dakle, dok se Karamarko koji nije ostvario predizborno obećanje i donio HDZ-u apsolutnu pobjedu na izborima, mora dodvoravati i zadnjem HDZ-ovcu na terenu (i njegova je stranka u statut ugradila izbore po principu jedan član, jedan glas), pa u tu svrhu daje izjave koje sve više skandaliziraju široku javnost i potiču ideološke podjele u društvu, dotle Petrov priprema projekte koje će građani lako prepoznati i honorirati. Istodobno, dok Karamarko dere pete po hrvatskim zabitima i natječe se s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem (koji je također u kampanji za unutarstranačke izbore) u količini žuči koje će proliti jedan na drugog, dotle Petrov preuzima poluge vlasti i, što je još važnije, svojim stalnim prisustvom te voljom koju želi uložiti u promjene, postaje sve važniji partner i oslonac premijeru Tihomiru Oreškoviću.

Ispada da s HDZ-ovim kadrom u Vladi (odnosno dijelom njih) dolaze afere i problemi, dok se Most u tim situacijama (sjetimo se registra izdajnika, ministra branitelja Mije Crnoje, potom pokušaja brzinske smjene ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića, blokade izbora Ranka Ostojića za predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost...) nameće kao zrno razuma i partner s kojim je suradnja moguća. U ovakvim okolnostima Petrovu ne treba puno da bi povratio povjerenje, a pritom je izabrao i dobro područje. U javnoj upravi ima se što reformirati, a za konkretne poteza stvoreni su preduvjeti u mandatu bivše Vlade. Uspije li samo uvesti jedinstveni sustav javne nabave, Most će postići velike uštede i veliki efekt. Ukratko, dok se Karamarko i Milanović troše na unutarstranačkim izborima, Petrov se priprema za lokalne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:55