KOMENTAR

IVANKA TOMA Ni HDZ ni SDP ne žele Mostu ni na jednoj temi reći ‘ne’

 CROPIX

Početak pregovora delegacije Mosta sa SDP-ovom i HDZ-ovom koalicijom o reformama čijom provedbom uvjetuju podršku lijevoj ili desnoj političkoj opciji otkriva samo dvije činjenice. Prva je da Most nema pripremljene reforme, nego popis općih tema koje su biračima uspjeli prikazati kao ozbiljne projekte. Druga je da će se u HDZ-u, jednako kao i u SDP-u, praviti blesavi, čvrsto zažmiriti i pokušati preskočiti najspornije detalje kako ne bi otvarali pitanja na koja moraju odgovoriti sa “ne”. A sve da pridobiju glasove zastupnika Mosta. Niti im od Mosta više treba, a niti Most, barem u ovoj fazi, išta ozbiljnije nudi.

Na prvu rundu pregovora održanih jučer na temu pravosuđa i poduzetništva Most je došao s popisom ključnih promjena. Kad je o pravosuđu riječ, neke od njih su doista radikalne i doslovno znače ukidanje nekih elemenata sudačke autonomije (što možda i nije loše), a nije ih moguće provesti bez promjene Ustava, dakle bez dvotrećinske većine u Saboru.

A kad je o poduzetništvu riječ - tek tu ima svega. Od revizije predstečajnih nagodbi - ma što to značilo - revizije sustava potpora za poduzetnike, izjednačavanja cijene energije za pravne i fizičke osobe, do centraliziranog plaćanja državi i ukidanja obavezne članarine Hrvatskoj gospodarskoj komori. Nešto od toga treba pozdraviti, poput članarine HGK, ali ne predstavlja nikakvu reformu, dok bi ideje poput iste cijene energije za fizičke osobe i velike industrijske pogone u praksi proizvele nelijepe posljedice. No, kako su u velikim strankama već prvoga dana na to šutke kimali glavom, može se očekivati da ćemo sličan igrokaz gledati i na sljedećim sastancima. Jednima trebaju ruke u Saboru, a drugima dobre pozicije i što veći utjecaj u vlasti.

A pitanje koje se sve više nameće glasi tko je Most i što je njihova politika. Ljudi koji su na listi Mosta osvojili saborske mandate čine skupinu različitih svjetonazora, no tvrdili su da se neće rukovoditi ideologijom. Međutim, u ime Mosta pregovaraju osobe (poput odvjetnika Čehića koji je rušio spolni odgoj) koje su u vrijeme kampanje bile nevidljive, a od osobnog su ukusa i povjerenja Bože Petrova. Kako se nitko od zastupnika Mosta do sada tome nije usprotivio, sve više se čini da će na kraju u vlast, i to na velika vrata, ući desna i krajnje konzervativna stranka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:38