KOMENTAR

IVANKA TOMA Je li prije smjene trebalo provesti ozbiljnu istragu?

 EPH

Logika da se mijenjaju voditelji, šefovi i ravnatelji službi, a da se prije toga ne napravi analiza stanja, nije dobra - rekao je Miroslav Tuđman, HDZ-ov potpredsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u prvoj reakciji na vijest da predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović nije zadovoljna radom ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića i time de facto najavila njegovu smjenu prije isteka mandata koji mu završava u listopadu. Tuđman je, pokazuje se, jedini političar koji pitanju opstanka šefa tajne službe nije pristupio s pozicije političkog interesa i stjecanja utjecaja i moći, nego je na prvo mjesto stavio službu.

Predsjednica države, koja inače ne srlja s odlukama, u slučaju Lozančića je pokazala priličnu nestrpljivost da ga se riješi i odmah pritisnula premijera Tihomira Oreškovića da stavi supotpis na odluku o njegovoj smjeni. U tome ima svesrdnu podršku donedavnog stranačkog šefa Tomislava Karamarka koji je kao prvi potpredsjednik Vlade preuzeo i dužnost člana Vlade za koordinaciju sigurnosnog sustava. Karamarko se preko te funkcije na mala vrata vraća na čelo obavještajnog sustava i na funkciji šefa tajne službe, jednako kao i predsjednica, želi osobu od vlastitog povjerenja. Svi oni, uključujući i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića koji ne vidi ništa sporno u tome da nova vlast mijenja šefa tajne službe iako mu nije istekao mandat, smatraju da obavještajni aparat treba služiti u prvom redu njima osobno, odnosno da im funkcije koje obnašaju na to daju pravo.

Iako se tek neslužbeno saznaje da čelnik Mosta Božo Petrov ne podržava ovakvu ekspresnu smjenu Lozančića, teško je zaključiti koji su stvarni njegovi motivi. S obzirom na interes za upravljanjem policijom i obavještajnim sustavom koji je Most iskazivao u pregovorima, njihov stav moglo bi se promatrati i kroz nastojanje da spriječe brzinsku smjenu Lozančića kako se ne bi dovela osoba o kojoj ništa ne znaju i koja će biti lojalna isključivo Karamarku i predsjednici. Petrov, logično kao jamac opstanka ove Vlade, želi da se pri kadroviranju u obavještajnom aparatu i njega nešto pita. Optužbe da Lozančić nije upozorio predsjednicu da je Zdravko Mamić na mjerama tajnog praćenja pa se i njen glas našao na tajnoj snimci, jesu dobar povod za smjenu, ali pravi razlog će prije biti u nastojanju da se ovlada obavještajnim aparatom. Uostalom, predsjednica i bez tih službi zna tko je Mamić i s kime se druži. Tuđman je jedini koji prepoznaje da kompromitacija čelnika službe ima posljedice na cijeli sustav, pa je upozorio da smjenu treba pripremiti, napraviti analizu i odvojiti žito od kukolja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:08