KOMENTAR

IVANKA TOMA Drugi ozbiljan slučaj da se predsjednica distancirala od HDZ-a

 Vlado Kos/EPH

Imenovanje čelnih ljudi u obavještajnom sustavu - Daniela Markića ravnateljem SOA-e i Pjera Šimonovića predstojnikom Ureda VNS-a - druga je ozbiljna situacija u kojoj se predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović distancirala od HDZ-a i konzumirala svoje ustavne ovlasti ne rukovodeći se dnevnopolitičkim interesima stranke iz koje dolazi.

Prva je bila određivanje mandatara za sastavljanje Vlade, kada se nije povela za tumačenjima da mandat treba povjeriti relativnom pobjedniku izbora, nego je doslovno slijedila ustavnu odredbu da će za mandatara odrediti onoga tko ju uvjeri da ima podršku većine svih zastupnika u Saboru.

Sada, kada je na napokon na dnevni red došlo imenovanje novog šefa tajne službe, predsjednica se distancirala od prijepora i sukoba koji se u Vladi vodi oko nasljednika Dragana Lozančića, rekavši da ona nema svoje kandidate, ali ima kriterije. A tu je istaknula stručnost i političku neovisnost. Predsjednica si je oko tajnih službi već priuštila prilično neugodnu situaciju kada je potpisala smjenu ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića, a to nije usuglasila s premijerom Tihomirom Oreškovićem. Premijeru su trebala dva mjeseca za supotpis, ali je u međuvremenu, kako se čini, izgladio situaciju i s predsjednicom našao zajednički jezik.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ostao je sam u borbi za utjecaj nad represivnim sustavom. A ta borba ima dva moguća ishoda: ili nove izbore ili jačanje Oreškovićeva autoriteta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:37