Istražitelji ubojstvo Pukanića povezali s duhanskom mafijom

ZAGREB - Predst avnici Državnog odvjetništva RH uskoro će službeno posjetiti Giuseppea Scelsiju, šef antimafijaškog ureda tužiteljstva u Bariju.



Tema razgovora, kako doznajemo, bit će novi detalji oko ubojstva Ive Pukanića. Prema saznanjima koje ima Jutarnji list, hrvatski istražitelji raspolažu novim činjenicama koji upućuju na moguću povezanost Pukanićeva atentata i tzv. duhanske mafije.




Srbijanski ministar policije: Milovanovića tražimo i brzo ćemo ga uhapsiti



Na tu je vezu krajem listopada ove godine u intervjuu talijanskom listu Il Piccolo upozorio i tužitelj Scelsi koji je 2000. godine pokrenuo istragu, a potom i podigao optužnicu protiv nekoliko crnogorskih državljana zbog međunarodnog šverca cigareta: “Ivo Pukanić bio je jedan od ključnih svjedoka optužbe i njegovo ubojstvo moglo bi se odraziti na ishod ovog postupka”.



Podsjetimo, tužiteljstvo u Bariju za krijumčarenje cigareta, pranje novca i mafijaška ubojstva povezana sa švercom optužilo je Dušku Jeknić, bivšu šeficu crnogorske trgovinske misije u Milanu, Miroslava Ivanševića, ministra financija Crne Gore, Branislava Mićunićeva i Andriju
Nakon odlaska tužitelja Scelsija istraga je stala, ali je opet nastavljena

Draškovića, navodne bossove krijumčarskog podzemlja, Veska Barovića i Branislava Vojaševića, predstavnike tvrtke Montenegrion Tobasco, te Stanka Subotića Caneta i Milu Đukanovića, aktualnog premijera Crne Gore protiv kojeg je optužnica arhivirana.



Istraga o “duhanskoj mafiji” utihnula je 2005. nakon odlaska ofenzivnog tužitelja G. Scelsija na drugu dužnost, a novim intenzitetom je obnovljena lani, poslije njegova povratka u stari ured u Bariju. U Scelsijevoj odsutnosti dogodio se i obrat u postupku budući da je jedan od potencijalnih krunskih svjedoka Srećko Kestner odustao od prvobitnog iskaza.



  
Krunski svjedok optužio je Stanka Subotića (desno) i Milu Đukanovića za upravljanje međunarodnom hobotnicom krijumčara cigareta



Kestner je, naime, u tjedniku Nacional 2001. optužio svog poslovnog partnera Stanka Subotića Caneta i Milu Đukanovića za upravljanje međunarodnom hobotnicom krijumčara cigareta. Manje je poznato da je odmah nakon intervjua Ivi Pukaniću Kestner dao poduži iskaz hrvatskoj obavještajnoj službi, a u kojem je naveo sve detalje akcije pranja novca vezi su s odbjeglim Kesnerom

Novi detalji istrage oko atentata u

zarađenog krijumčarenjem, u čemu je, prema njegovoj izjavi, glavnu riječ vodio Stanko Subotić Cane.



U višesatnom razgovoru s agentima POA-e Kestner je detaljno opisao registraciju aviona i imena pilota koji su prevozili torbe s novcem do banaka u Cipru i Lihtenštajnu, navodeći čak i brojeve računa na kojima je novac deponiran. Nakon što je Kestner odbio suradnju s talijanskim tužiteljstvom (sumnja se zbog prijetnji), taj iskaz POA-i postao je krunski dokaz u postupku, a Scelsiju ga je osobno donio Ivo Pukanić. Pritom je predložio i sebe za svjedoka.



Zanimljivo je da tadašnji ravnatelj POA-e Franjo Turek isti iskaz navodno nije proslijedio Državnom odvjetništvu RH, koje ovih dana po tom pitanju prvi put službeno komunicira s antimafijaškim tužiteljstvom u Bariju. Novi detalji iz istrage o Pukanićevu atentatu u vezi su upravo sa Srećkom Kesnerom, čija je adresa danas nepoznata.




Gordan Malić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:56