NEISTINITE TVRDNJE

Ispravci teksta 'Matija Babić od Milana Bandića primio 489.000 kuna za PR' objavljenog u Jutarnjem listu 27. siječnja 2014.

 Damjan Tadić/CROPIX

Dana 27.01.2014. godine u Jutarnjem listu objavljen je tekst pod naslovom „TAJNE UPLATE PRIJE IZBORA: Matija Babić od Milana Bandića primio 489.000 kuna za PR", u kojem su iznesene sljedeće neistinite tvrdnje i zaključci:

1. „TAJNE UPLATE PRIJE IZBORA Matija Babić od Milana Bandića primio 489.000 kuna za PR.“

2. „Kontroverzni internetski poduzetnik Matija Babić primio je 489.000 kuna od zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, otkrivaju javno objavljeni dokumenti.“

3. „Nakon što je sjela uplata, Index je objavio neobično afirmativne članke pod naslovima kao što su: “Milan Bandić je pravi pobjednik izbora ” i “Bandić: Zagreb je energetski osviješten grad.“

4. „Detaljna analiza Babićevog portala otkriva niz pozitivnih PR članaka o Bandiću i njegovim aktivnostima, točno u vrijeme spornih uplata te nekoliko tjedana prije prošlogodišnjih izbora.“

5. „Nameće se pitanje kako je Matija Babić dobio najviše proračunskog novca građana Zagreba.“

6. „Javnost do sada nije znala da je Babić primao stotine tisuća kuna od vladajućih političara u Zagrebu.“

Citiranim navodima teško su povrijeđena prava gospodina Matije Babića, budući da su isti neistiniti te usmjereni samo na narušavanje njegovog ugleda. Stoga ovime podnositelj zahtjeva po opunomoćeniku ispravlja gore citirane navode te se očituje na iste kako slijedi:

Neistinita je tvrdnja navedena u točki 1. s obzirom da Matija Babić nikada nije od Milana Bandića primio iznos od 489.000,00 kn za PR.

Tvrdnje su neistinite jer Matija Babić nikad nije primio novac od Milana Bandića, već je novac temeljem javnog i transparentnog natječaja uplaćen nizu internet portala, među kojima je bio i Index.hr. Tvrdnje su neistinite i iz razloga što novac koji je dodijeljen portalu Index.hr nije dodijeljen od strane gradonačelnika Bandića, već temeljem natječaja Grada Zagreba za sufinanciranje proizvodnje i objave programskih sadržaja u elektroničkim publikacijama, dakle iz gradskog proračuna.

Neistinita je i tvrdnja da su te uplate bile tajne, s obzirom da se radilo o transparentnom natječaju, čiji su rezultati objavljeni na stranicama Grada Zagreba te u nizu medija.

Tvrdnje su neistinite i jer navedeni članci o gradonačelniku nipošto nisu "neobično afirmativni" već su dio redovnog izvještavanja informacija od javnog interesa, što je ne samo pravo već i dužnost medija. Ovime se navodi kako su sva sredstva od Grada Zagreba dobivena na temelju natječaja, koji detalji istog kao i detalji dodjele predmetnih sredstava su javno objavljeni na stranicama Grada Zagreba, iz čega proizlazi kako su sva sredstva dodijeljena transparentno te sukladno relevantnim pravnim propisima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 15:23