GLAVOLOMKA

INTERNET SE OVIH DANA ZABAVLJA S OVOM MOZGALICOM: IDE LI OVAJ AUTOBUS LIJEVO ILI DESNO? Djeca će u tren oka riješiti ovu zagonetku. A vi?

 iStock

U kojem smjeru ide autobus prikazan na videu ispod ovog članka?

Zanimljivo, ova glavolomka poteškoće zadaje samo odraslima.

Djeca uglavnom riješe ovaj problem isti čas koristeći jednostavnu logiku.

Da biste pronašli rješenje, uzmite u obzir sljedeće:

1. Gdje se nalaze vrata? Je li ovo neki futuristički autobus u kojeg se putnici teleportiraju? Naravno da ne. Jednostavna logika vam govori da su vrata s druge strane, zar ne? Mr. Spock bi bio zadovoljan.

2. Sad uzmite u obzir po kojoj strani ceste autobus vozi. Većina svijeta vozi po desnoj strani. E sad stavite u svoj bus vozača. Ako bus vozi po desnoj strani, onda je vozač na lijevoj strani busa.

3. Sad pretpostavimo (opravdano) da je vozačevo sjedalo s prednje strane autobusa. Ako je vozač lijevo i lijeva strana je prednja onda možemo zaključiti da autobus ide - lijevo.

No zašto su djeca bila bolja u rješavanju ove zagonetke?

Djeca su općenito puno bolja u otkrivanju prvog i najočitijeg traga koji će im pomoći dati pravi odgovor. Odrasli, s druge strane, primjećuju i puno drugih stvari i općenito imaju više osjetilnih podražaja prije nego donesu zaključak. Zbog toga zaključke donose sporije i promišljenije, što u ovakvim slučajevima zapravo i nije prednost.

Pogledajte video

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:42