NIGELLA LAWSON

I prije blagdana žudimo za domaćim objedom

Naša stalna kolumnistica smatra da ne bismo smjeli zaboraviti da i prije Božića i Nove godine (a i poslije) katkad treba pojesti nešto što nas vraća u djetinjstvo

Najveći problem predstojećih gozbi za mene je činjenica da se svi ponašaju kao da su pred nama samo te “večere koje dolaze jednom godišnje”. Obitelj treba nahraniti bez obzira na sitne kolače koje ste počeli pripremati za kasnije, bakalar, sarme ili purice. Predlažem vam da skuhate nešto što možete pripremiti bez velike pompe: brzinsku mesnu štrucu i nakon nje jednostavni voćni kolač od palente.

Mesna štruca je suština domaće kuhinje, prava antiteza kompliciranim restoranskim kreacijama. Jedite je vruću s pireom ili pečenim krumpirom, s malo dobrog kiselog vrhnja začinjenog vlascem.

No, kasnije, kad vas ponovno uhvati glad, ništa nije ukusnije od debelog komada sočne, hladne štruce u žemlji premazanoj tankim slojem majoneze i senfa. Ja bih dodala i veliku žlicu pirea od jabuke, no to je zato jer ga ionako koristim u mesnoj štruci da bih dobila taj slatko-ljuti ton i da bi štruca ostala savršeno sočna.

U mojoj štruci ima i umaka od soje, ljutog Worcestershire umaka, a umjesto uobičajenih mrvica stavljam nekoliko velikih žlica izmrvljenih krekera. Slanina složena po vrhu dat će vam taj divni finalni “slani udar”.

Ako uz to želite servirati samo salatu, to je odlično. No, ipak ću vam sugerirati i jedan pravi desert. Ovaj kolač od palente i borovnica obožavam, i to ne samo zato što je čudesno jednostavan, već i zbog savršene teksture: palenta je pod jezikom malo grudasta, ulje dodaje podatnost, baš kao i malo narančina soka. Za mene taj desert ne bi bio to što jest bez malo vrhnja, šlaga ili kuglice sladoleda od vanilije.





Mesna štruca

Vrijeme pripreme: 1 i pol sat 14-6 porcija

11 žlica maslaca 11 luk sitno narezan 1sol 1 kilogram mljevenog mesa sobne temperature (idealna kombinacija 700 grama nemasne govedine i 300 grama svinjetine) 12 žlice umaka Worcestershire 11 žlica umaka od soje 12 žlice dobrog senfa 15 mljevenih velikih suhih krekera 135 grama pirea od jabuke plus 3 žlice 15 do 6 režnjeva hamburger slanine 1svježe mljeveni papar.

Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. U tavi otopite maslac, dodajte luk i sol po ukusu i polako pirjajte dok ne postane sasvim svijetlo zlatan. Skinite s vatre i ostavite da se ohladi.

Pomiješajte mljeveno meso, umake, senf, mrvice od krekera, 50 ml pirea od jabuka i luk. Napravite dobro izmiješanu štrucu i stavite je u duguljasti lim za pečenje. Zagladite površinu i preko nje premažite preostale 3 žlice pirea. Naslažite kriške slanine. Popaprite.

Pecite oko 1 sat, sve dok meso ne postane smeđe po površini i iznutra prestane biti crvenkasto. Izvadite iz pećnice i pažljivo skupite sav sok od pečenja. Neka odstoji izvan pećnice 5 do 10 minuta, pa tek onda štrucu izrežite, podijelite i prelijte sokom.









Kolač od palente i borovnica

Vrijeme pripreme: 1 sat 16-8 porcija

Voće na vrhu: 1 Ulje za mazanje lima 145 grama šećera 1350 grama borovnica (može i zaleđenih) Tijesto: 12 velika jaja 1120 grama šećera 1naribana korica 1 velike naranče 1100 ml svježe iscijeđenog narančinog soka 1100 ml blagog maslinova ili suncokretova ulja 160 grama instant palente 1150 grama oštrog brašna 12 žličice praška za pecivo 1prstohvat soli

Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namažite lim za pečenje kvadratnog oblika (oko 30 cm) i dno te strane lima obložite papirom za pečenje. Pospite dno šećerom i rasporedite borovnice.

U zdjeli izmiješajte jaja, šećer i koricu od naranče. Miksajte dok smjesa ne postane sasvim svijetla i gusta. Dodajte narančin sok i ulje i dobro ih umiješajte. Dodajte palentu, brašno, prašak za pecivo i sol i sve to dobro promiješajte. Prelijte preko borovnica.

Pecite oko 45 minuta i isprobajte vilicom je li kolač gotov (mora ostati čista). Kolač će biti zlatnosmeđ i spužvast na dodir. Ohladite ga oko 5 minuta, pažljivo preokrenite na tanjur za serviranje i skinite papir za pečenje. Poslužite toplo.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:33