VAŽNA POBJEDA

Hondin bljesak dovoljan za tri boda Japana protiv slabog Kameruna

 Reuters

ZAGREB - Kada nogometna utakmica završi s petnaestak udaraca na gol, od kojih manje od polovice ide u okvir vrata, jasno je koliko je užitka mogla pružiti gledateljima. U takvim ogledima odučuje jedna pogreška ili trenutak genijalnosti nekog od aktera. Kako je odmah bilo jasno da je genijalnost zadnje što ćemo dobiti od Japanaca i Kamerunaca, čekao se poneki propust. On je stigao u 39. minuti i razveselio Zemlju izlazećeg sunca.”Kamikaze” su povele talijanskim modelom, ni iz čega. Naoko bezopasni ubačaj s desne strane preletio je cijelu kamerunsku obranu, a najplemenitiji igrač radne japanske momčadi - Honda, fantastično je smirio loptu i hladnokrvno je proslijedio u mrežu.

Dosada u prvih 45 minuta

Prvo poluvrijeme ponudilo je već nekoliko puta viđenu dosadu na ovom prvenstvu. Možda su taktički “freakovi” mogli uživati u onome što su servirali Japan i Kamerun, ali prosječni, neutralni fan još se jednom morao upitati zar je moguće da se na Svjetskom prvenstvu igra ovako nezanimljiv nogomet. Je li stvar u Jabulaniju, vuvuzelama ili je ziheraštvo toliko uzelo maha u prvom kolu Svjetskog prvenstva, prosudite sami. Zgusnute sredine terena, okomite lopte “svake prijestupne” i igra u širinu jasno su naznačili da nas čeka još jedna “apaurin-predstava”. Za prvi ozbiljniji udarac trebalo je čekati 35 minuta, a i tada se Kawashima tek zagrijavao s udarcem Eyonga.

Uzvratili jedino - gredom

U drugom se dijelu očekivao juriš Le Guenovih “Nepobjedivih lavova”, ali to se nije dogodilo u mjeri koja bi zabrinula japanske trupe. Najbliže izjednačenju doveo ih je Mbia, ali njegova “bomba” s 25 metara pet minuta prije kraja - zatresla je gredu. Eto'o, Webo, Makoun i društvo nisu opravdali niti jednu sastavnicu sintagme kojom im se često tepa.

Od lavlje hrabrosti ni traga, a epitet nepobjedivih demantirao je Honda. Trebali su biti jedan od najjačih afričkih aduta, ali ponovno su na papiru izgledali bolje nego na nogometnom travnjaku.

Svjetsko nogometno prvenstvo, 1. kolo skupine E:

Nizozemska - Danska 2-0 (S. Poulsen 46 - autogol, Kuyt 85)

Japan - Kamerun 1-0 (Honda 39)

Redoslijed: 1. Nizozemska 3, 2. Japan 3, 3. Kamerun 0, 4. Danska 0

Japan - Kamerun 1-0 (1-0)

Poluvrijeme: 1-0. Strijelci: 1-0 Honda (39). Sudac: Olegario Benquerenca (Portugal). Pomoćnici: Cardinal i Miranda.

Žuti kartoni: Abe (Japan), Nkoulou (Kamerun). Igrač utakmice: Honda (Japan).

Stadion: Free State u Bloemfonteinu. Gledatelja: 30.620

Japan (4-1-4-1): Kawashima - Nagatomo, Nakazawa, Tulio, Komano - Abe - Matsui (od 69. Okazaki), Honda, Hasebe (od 88. Inamoto), Endo - Okubo (od 81. Yano).

Kamerun (4-3-3): Souleymanou - Mbia, Nkoulou, Bassong, Assou-Ekotto - Matip (od 63. Emana), Makoun (od 75. Geremi), Eyong - Eto'o, Webo, Choupo-Moting (od 75. Idrissou).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 09:24