MEKSIČKA TAKTIKA

HERRERA NAREDIO IGRAČIMA 'Pucajte sa svih strana, Pletikosa loše brani udarce iz daljine'

Meksikanci su protiv Brazila 13 puta pucali po golu, ali samo dvije lopte su išle u okvir
 Tom Dubravec / CROPIX

Jedno od glavnih meksičkih oružja na ovom Svjetskom prvenstvu su udarci na vrata suparnika s ruba i daleko od šesnasterca.

Momčad Miguela Herrere, hendikepirana visinom svojih napadača, ne ustručava se pucati na vrata suparnika čim se približi kaznenom prostoru; cilj je, naime, završiti napad i spriječiti kontru, pa makar lopte letjele daleko na tribine. Tako je zabijala i u pripremnim utakmicama, Izraelu i Ekvadoru, a izbombardirala je selekcija ‘El Tri’ opasnim pokušajima i vratare Kameruna i Brazila u prva dva kola skupine A na SP-u.

Najviše puca Guardado

Uopće ne treba dvojiti da će u prvom redu meksički vezisti, ali i bočni igrači i napadači i protiv Hrvatske imati naredbu “pucajte bez upozorenja”. Hrvatski čuvar mreže Stipe Pletikosa, naime, slab je na udarce iz daljine, a Modrić i Rakitić, ako opet zaigraju kao par zadnjih veznih, uopće nisu igrači za blok, pa Meksikanci računaju da će imati prostora za šut. Ako, pak, u blok izađe netko od naših stopera, eto im prigode za okomito proigravanje Dos Santosa i Peralte u kaznenom prostoru...

No, nije sve tako crno u tim pokušajima Meksikanaca; protiv Brazila su od 13 udaraca samo dva bila unutar okvira vratiju i zahtijevala intervenciju Julija Cesara, a protiv Kamerunaca je na startu bilo manje udaraca izvana, a precizan samo jedan od četiri. Ukupno su najviše pucali lijevi vezni Guardado, pet puta ljevicom i lijevi bočni Layun, četiri puta desnicom, jer kao dešnjak ulazi unutra baš na udarac.

Udaljiti ih posjedom

Vezisti Herrera, Vazquez i spomenuti Guardado protiv Brazila pucali su ukupno sedam puta, svaki put blizu vratiju, ali ipak neprecizno. Meksikanci će nastaviti oprobavati udarce i protiv Hrvatske, jer imaju dobre pucače, no takav način završavanja napada zapravo otkriva da im nedostaje imaginacije u zadnjoj trećini terena; ako kroz brzu kombinatornu igru ne probiju bok, vezisti im radije pucaju nego dodaju, što čak nije ni toliko čudno ako se zna da su po vokaciji više radnici nego stvaratelji, za razliku od, primjerice, naših aduta iz srednjeg reda Modrića i Rakitića te Kovačića, Brozovića i Sammira.

Stoga, udalje li naši Meksikance posjedom daleko od naših vratiju bit će manje prigoda da se oni odvaže na neki dalekometni pokušaj te da neki zalutali metak iznenadi Pletikosu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:47