KOMENTAR

Grčka kriza bi mogla izbaciti Britance iz EU

 AFP

Grčka zasada nije izašla niti izbačena iz euro zone iako je sve više onih koji misle da je osuđena na takvu sudbinu jer će se to i za Grčku i za euro zonu pokazati kao najmanje loše riješenje. Ali osim za sudbinu Grčke u euro zoni dramatični pregovori, prijetnje, ucjene i na kraju stvarni ultimatum euro zone prema Ateni, bi mogli imati kolateralni utjecaj na mnoge druge procese unutar EU. Novim državama članicama koje još uvijek nisu u euro zoni bit će sada teže u nju ući. Državama koje su kandidati za EU će isto tako trebati puno više truda i vremena da bi ostvarili ciljeve za članstvo. A unutar EU će se otvoriti procesi u oba smjera; jačanje političke unije sa euro zonom kao jezgrom sa jedne strane i pokušaj vraćanje nekih ovlasti nacionalnim vladama s druge strane.

U ovom drugom svakako prednjače Britanci koji već pregovaraju o reformama EU uoči njihova referenduma o članstvu. Sadašnja britanska vlada želi ostanak u EU, čak aktivno sudjeluje i u Junckerovom planu za investicije kako bi i britanske firme imale koristi od toga, ali joj trebaju dodatni argumenti kako bi uvjerili javnost da će to i ostati u njihovom interesu. U ovom trenutku Britancima ide bolje nego ostatku EU; nezaposlenost je znatno manje nego prosjek u euro zoni, njihova izloženost zbog Grčke krize je minimalna, funta je stabilnija od Eura.

Ali euro skeptici su počeli koristiti Grčku krizu kako bi Europsku uniju prikazali kao zajednicu u kojoj demokracija zapravo nije moguća, da su unutar nje ugroženi i nacionalna neovisnost i suverenitet te da i Britance, kad-tad, čeka takva sudbina diktata iz Bruxellesa. Zato su Nigel Farage i mnogi drugi skeptici bilo prilično aktivni tijekom Grčke krize kako bi upozorili na štetnost članstva u EU.

Velika Britanija nije uspjela zasada dobiti bilo kakva obećanja od EU partnera o promjenama Ugovora. Poruke da će ostali u EU „imati razumjevanja“ za neke Britanske zahtjeve, isto tako nisu spremni otvoriti pitanje koje bi na bilo koji način ugrozilo slobodu kretanja radnika, upravo ono što euro skeptike najviše i smeta.

Takvi u Britaniji misle, a mižda stvarno i vjeruju, da će nakon svake krize u nekoj EU državi svi koji ostaju bez posla doći i tražiti posao kod njih. Takvi su stavovi neopravdani, teško dokazivi, ali oni postoje i na njih moraju računati svi koji će voditi kampanju za ostanak Ujedinjenog kraljevstva u EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:57