NIGELLA LAWSON

Gotova večera vratit će vam osmijeh na lice

Chili ili gulaš koji vas čeka u hladnjaku savršeni su za večeri kada vam je napor i zagrijati vodu
 AP

ZAGREB - Temperament ima važnu ulogu u kuhanju. Ako ste, primjerice, osoba koja kad putuje vlakom stigne na postaju ranije, kuhat ćete drukčije od onih koji uskaču u vlak koji je već krenuo.

Oni poput mene, koji vole stići na vrijeme, vole i jela koja se mogu pripremiti unaprijed. No, čak i ako ste drukčiji, ponekad ćete morati primijeniti ovu našu taktiku. Ako usred tjedna morate napraviti večeru za više ljudi, a dugo ste na poslu, tada ima smisla da nedjeljno poslijepodne provedete kuhajući unaprijed. A,što je bolje od toga da za sivih zimskih dana ostanete kod kuće i radite nešto u čemu ćete uživati? Još kada se sjetite da u hladnjaku čeka ukusni čili ili gulaš.

Čili je vegetarijanski, pun graha i crvene leće. Gotovo jelo možete spremiti u zamrzivač i samo zagrijati (pola sata u pećnici) prije posluživanja. Gostima možete poslužiti i začinjenu govedinu u crnom vinu. Ja pripremim veću količinu mesa,spremim po porciju u vrećice i zamrznem.

No, za gulaš trebate nešto sa strane - obično uz njega pripremim malo instant-palente. Ako vam palenta ne prija, kad grijete meso dodajte mu malo smrznutoga graška. Nakon što su napori pripremanja večere daleko iza vas, sve što vam preostaje jest - uživati u njoj.

Začinjena govedina u crnom vinu

Vrijeme pripreme: 2 i pol sata 16 porcija

12 kriške slanine, krupno narezane 12 velika luka, krupno narezana 12 velika poriluka (samo bijeli i svijetlozeleni dio), krupno narezana 13 mrkve, očišćene i i krupno narezane 1pola šalice svježeg lista peršina 145 g brašna 1sol i svježe mljeveni papar 11,3 kg govedine od plećke i vrata (bez kosti) 12 jušne žlice biljnog ulja 1prstohvat mljevenog klinčića 12 čaše goveđeg temeljca 11 i pol čaša crnog vina 12 jušne žlice umaka Worcestershire 13 zvjezdasta anisa 11 jušna žlica smeđeg šećera

U blenderu miješajte slaninu, luk, poriluk, mrkvu i peršin dok ne budu fino usitnjeni. Premjestite mješavinu u veliku zdjelu i ostavite sa strane. Brašno stavite u plastičnu vrećicu, dodajte sol i papar, kockice mesa i tresite dok meso ne bude jednoliko prekriveno brašnom.

Stavite posudu na srednju jaku vatru, ulijte 2 žlice ulja, a kada je vruće, dodajte meso (ne sve odjednom) da se zapeče sa svih strana. Meso stavite na tanjur sa strane. U posudu u kojoj ste pekli meso dodajte žlicu ulja ako je potrebno pa ubacite mješavinu povrća i slanine i dodajte klinčić. Pirjajte desetak minuta.

U drugoj posudi kombinirajte vino, temeljac, umak Worcestershire, zvjezdasti anis i smeđi šećer. Neka zakuha. Kada povrće omekša, prelijte ga tom tekućinom.

Meso vratite u posudu i dobro pomiješajte. Kada zakipi, djelomice pokrijte i smanjite temperaturu. Neka se kuha na laganoj vatri dok meso nije mekano, otprilike dva sata. Poslužite vruće. U hladnjaku može stajati dva dana, a duboko smrznuto do mjesec dana.

Vegeterijanski čili s korom od palente

Za čili 12 jušne žlice maslinova ulja 12 luka srednje veličine, fino nasjeckana 12 češnja češnjaka, usitnjena 12 velike crvene paprike babure, fino nasjeckane 12 čajne žlice pahuljica ljute paprike 11 čajna žlica mljevenog korijandra 11 čajna žlica mljevenog kima 13 mahune kardamoma, blago zgnječene 11 i pol čaša crvene leće 13 čaše nasjeckane rajčice iz konzerve 13 i pol čaše ocijeđenog crvenog graha iz konzerve 150 grama kečapa 150 grama koncentrata rajčice 11 jušna žlica nezaslađenog kakaa u prahu

Za koru od palente 11 čajna žica soli 12 čaše palente 12 jušne žlice brašna 13 čajne žlice praška za pecivo 11 čajna žlica cimeta u prahu 11 šalica mlaćenice 12 velika jaja 11 čajna žlica meda 12 jušne žlice biljnog ulja 11 čaša naribanog sir 12 čaše kiselog vrhnja1nasjeckani peršin za posipanje

Za pripremu čilija zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri u dubljoj posudi s poklopcem. Dodajte luk, češnjak, papriku i pirjajte dok ne omekša, oko 5 minuta. Umješajte ljutu papriku, korijandar, kim i kardamom. Dodajte leću. Dodajte pelate, grah, kečap, koncentrat rajčice, kakao i 3 čaše vode. Dobro promiješajte. Pokrijte i ostavite neka se kuha, često miješajte dok se ne zgusne, a grah bude mekan - oko 45 minuta. Želite li napraviti zalihu, pustite da se čili ohladi, pokrijte ga. U hladnjaku može stajati do 3 dana. Za koru od palente zagrijte pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva. U zdjeli pomiješajte sol, palentu, brašno, prašak za pecivo i cimet. U drugoj zdjeli istucite jaja, mlaćenicu, med i ulje. Spojite sastojke.

Ulijte čili u lim za pečenje i po njemu jednoliko rasporedite mješavinu te pospite sirom. Pecite oko 25 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da stoji pet minuta. Narežite na kocke, poslužite s vrhnjem i peršinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 08:11