EDUARDO U MAKSIMIRU

GOLMAN PORTUGALA POTPISAO ZA DINAMO 'On je fantastičan vratar, samo je malo lud...'

Dan nakon što je Portugal ispao sa Svjetskog prvenstva, Mamić je objavio tajnu o najvećem pojačanju
 getty images

'Kako je završio Portugal' – pitao nas je Zoran Mamić odmah po završetku prijateljske utakmice s rumunjskim Petrolulom. Shvativši da su Ronaldo i društvo ostvarili pirovu pobjedu nad Ganom koja ih ne vodi u osminu finala SP-a, trener Dinama je napokon mogao priznati mjesec dana čuvanu tajnu:

- Portugalski reprezentativac Eduardo je novi vratar Dinama. Ugovor je potpisan na tri godine, a on je inzistirao da se priključi pripremama odmah po završetku SP-a. U ponedjeljak ga očekujemo na liječničkom pregledu nakon kojeg dolazi u Sloveniju – otkrio je Zoran Mamić koji je dogovorio transfer donedavnog golmana Genoe na posudbi u Bragi koncem svibnja u Lisabonu.

- Zamolio nas je da držimo transfer u tajnosti kako mu ne bi remetili koncentraciju tijekom nastupa u Brazilu – objasnio je Mamić mlađi zašto je šutio o tom transferu do ispadanja Portugala sa SP-a. Dolazak Eduarda dos Reisa Carvalha u Dinamo činila se, kaže Zoran Mamić, nemogućom misijom u jednom trenutku.

- Bilo je i određenih problema s Bragom, ali kad smo to riješili onda je sve bilo kao po špagi. Sjeo sam s Eduardom i vrlo brzo smo dogovorili sve uvjete. Mislim da je za Dinamo i hrvatski nogomet velika stvar što dolazi igrač s takvom reputacijom.

Eduardo je rođen u rujnu 1982. godine u portugalskom gradu Mirandeli na sjeveroistoku Portugala. Kao nadareni vratar dolazi u Bragu sa 16 godina za koju debitira 2006. godine. Nakon četiri sezone koje je proveo na posudbama u Beira Mar i Vitoriji Setubal, Eduardo potpisuje ugovor s talijanskom Genoom u kojoj je trebao zamjeniti Ameliju. Međutim, u Serie A se zadržao tek godinu dana. Slijedila je posudba u Benficu, Istanbul i Bragu. Zagrebački Dinamo biti će sedmi klub u Eduardovoj profesionalnoj karijeri.

Impresivne nastupe imao je za reprezentaciju u kojoj je debitirao 2009. godine pod izbornikom Carlosom Queirozom. Bio je standardan an Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi gdje je branio sve tri utakmice u skupini i onu protiv Španjolske u osmini finala. Primio je tek jedan gol, onaj Davida Ville za pobjedu 'furije' 1-0. Na SP-u u Brazilu bio je rezerva Betu kojeg je zamjenio u 88. minuti dvoboja s Ganom nakon kojeg su Portugalci otišli kući.

- Eduardo je fantastičan golman. Bit će veliko pojačanje za Dinamo – tvrdi nam Paul Machado dodavši kako je Eduardo 'malo lud'. - Ali takvi su svi golmani – nasmijala se desetka Dinama.

A do smijeha definitivno nije Antoniju Ježini koji će zbog Eduarda morati preseliti na klupu. - Moram pohvaliti Antonija koji je dobro radio i o kojem imam sjajno mišljenje. Dva dobra vratara su velika snaga ovog Dinama – zaključio je Zoran Mamić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 21:32