KOMENTAR

GOJKO DRLJAČA Zašto domoljubi ne žele jaču Hrvatsku s pet do sedam županija?

 Neja Markičević / CROPIX

Ideja da se provede nužna administrativna reforma zemlje u sklopu koje će se broj županija svesti na 5 do 7 nailazi na očekivano žilav otpor interesnih skupina; pretežito županijske birokracije i političkih struktura koje postojeće županije doživljavaju kao svoje leno.

U Zajednici županija doslovno vlada uzbuna. Održavaju sastanke, šalju priopćenja, inzistiraju na teoriji da će biti više štete nego koristi, pričaju kako će uštede biti zanemarive… U zraku se vidi panika! Zašto? Pa jer vide ljudi da se sprema nešto potpuno logično. Nemojmo se zavaravati. Administrativna reforma najznačajniji je reformski zadatak iz jednostavnog razloga: jer su kumulativni učinci mogućih ušteda enormni, a uz to će se novac trošiti daleko učinkovitije. Drugim riječima, porezni obveznici potrošit će puno manje, a ti isti porezni obveznici kao građani dobit će osjetno više.

Hrvatskoj zaista ne treba 21 županija sa 21 stručnom službom župana, 21 županijska skupština sa svojim uredom, 21 x 9 upravnih odjela u županijama, hrpetina raznih ureda popunjena redom tim “nužnim” personalom i, naravno, vijećnicima. Hrvatska bi bila jača i bogatija sa 7 županija. Zašto se onda patrioti protive jačoj Hrvatskoj? Jer u takvoj Hrvatskoj sigurno ne bi nalazili web-stranice “nevjerojatno važnih” prekobrojnih županija sa sramotno netransparentnim, odnosno bezobrazno šturim financijskim izvještajima? Netočno je da bi ukidanjem županija trpjela bilo koja usluga koju županije trenutačno pružaju građanima, ali bi sa 5 do 7 županija ta usluga sigurno bila puno jeftinija. Primjerice, smiješno je da županijske uprave za ceste šalju priopćenje u kojem tvrde da su nezamjenjive argumentirajući to brigom za ukupno 18.534 km cesta te podatkom kako njihov zaposlenik brine za 95 km autoceste, dok onaj iz Hrvatskih cesta pokrije tek 3 km autocesta.

Ma radi se očigledno o tome da bi se lako uštedjelo na troškovima prekobrojnih županijskih uprava za autoceste. Točka. Haiku ušteda. Ne treba zaboraviti niti indirektne učinke spajanja Županija. Npr. bit će manje Turističkih zajednica. I sada se ne vide naročite koristi od županijskih organizacija nogometnog ili drugih sportskih saveza, potpuno je nejasno zašto je pojedinim udrugama bolje da imaju županijske a ne samo gradske urede, a sasvim je sigurno da ništa baš ne štedimo zbog toga jer sve bitne političke stranke moraju imati svoje županijske organizacije iako su logistički tome dorasle samo one 3-4 najveće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:30