KOMENTAR

GOJKO DRLJAČA Premijer Tihomir Orešković i ministar Zdravko Marić govoreći manje, rekli su nam više

 Dragan Matić/EPH

Kad smo dva mjeseca prije parlamentarnih izbora pokrenuli projekt Pravih pitanja s ciljem da predizbornu javnu raspravu usmjerimo u polje konstruktivnog, znali smo da naše inzistiranje na pet ključnih predizbornih tema - Zaposlenost, Zdravstvo, Obrazovanje, Financijska sigurnost (javna i osobna) i Ja, poduzetnik - zapravo traži svoj odgovor u okviru proračuna kao glavnog alata političara za upravljanje zemljom. Zbog toga smo Prava pitanja nastavili i nakon izbora; odlučili smo u medijskom prostoru inzistirati na donošenju održivog, kredibilnog proračuna. Tako smo i našu jučerašnju konferenciju nazvali “Proračun zaokreta”.

Vrlo smo zadovoljni odgovorima koje su na našoj konferenciji ponudili premijer Tihomir Orešković i ministar financija Zdravko Marić. I to ne zbog toga što su vrsni financijaši, Orešković i Marić, otkrili puno novih detalja ili pak privukli pažnju nekom jakom, možda čak radikalnom idejom. Prije bismo mogli reći da su i premijer i ministar na samoj konferenciji tek nešto šire pojasnili neke od svojih ranijih poruka te dodali još pokoju novu, nipošto revolucionarnu informaciju.

Uz inzistiranje na novom zdravom optimizmu, čini se da je očigledna razina iskustva i visoka doza opreza do sada najveća kvaliteta koja se može prepoznati u javnim najavama Oreškovića i Marića. To što su pokazali da su ljudi koji neće brzopleto vući poteze te brzopletim najavama i obećanjima uvaljivati porezne obveznike iz problema u problem, možda je najveći dobitak. Ako nije najveći, onda je najpodcjenjeniji.

Premijer i ministar vrlo jasno pokazuju da jako dobro razumiju fiskalnu problematiku te, isto tako, da znaju recepte za rješavanje proračunskih problema. Sasvim dobro. To što o tome ne raspredaju, polemiziraju, detaljiziraju…. zapravo ulijeva neku novu vrstu sigurnosti bez obzira na gunđanja svih nestrpljivih i radoznalih.

Zadnjih 15-20 godina svjedočili smo raznim vrstama neostvarenih najava s ozbiljnim predumišljajem i pojavama potpuno neozbiljnih probnih balona. Stoga, recimo, izjava ministra financija koji otkriva da je vrlo nezadovoljan postojećim poreznim okvirom, ali ipak neće bez pomnih analiza pustiti bilo kakav prijedlog koji bi supstancijalno mijenjao bilo što u poreznom sustavu ove godine predstavlja značajnu novost u ponašanju hrvatskih ministara. Posebno će taj novi vjetar opreza i odmjerenosti u hrvatskoj politici dobiti simpatije u izmitarenoj poslovnoj zajednici.

Kad jednom izgovorite, riječi više ne možete povući, a ako govorite manje, također ste u manjoj opasnosti da kažete nešto ludasto ili opasno.

Uostalom, trenutak istine nećemo dugo čekati. Proračunske smjernice bit će poznate u četvrtak, a proračun već 10. ožujka. Vremena i, vjerujte, novinskog papira za kritike bit će sasvim dovoljno. A projekt Pravih pitanja spremni smo nastaviti unedogled.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:33