HOROR U BOLNICI

GLOBUS U KLINICI SMRTI DOKTORA RADANA Policija istražuje: Kako je ubijeno 40 pacijenata na odjelu neurologije

Bio je velika nada slovenske medicine. Nagrađivani student koji je otišao u Afriku da bi postao humanitarac. Uz redovan posao dežurao je u helikopterskoj ekipi Hitne pomoći. Za njega su govorili da je najbolji liječnik u zemlji.

A onda je, kažu, izgubio razum.

Postao ovisan o lijekovima, pokušao samoubojstvo, pa umislio da je Bog.

Umirućem starcu, svom pacijentu kojem je triput spasio život u prosincu, ubrizgao je, sumnja policija, koktel kalija i morfija.

Pogubio ga je i sve priznao svom šefu.

Dr. Ivan Radan, porijeklom Hrvat, sada je u istražnom zatvoru. Sumnja se da je ubio najmanje sedam ljudi, tj. da je pacijentima u terminalnoj fazi u salama smrti na Odjelu za intenzivnu terapiju Neurološke klinike UKC Ljubljana ubrizgavao injekcije od kojih su umirali za pet do sedam minuta.

Sumnja se da je ukupno 40 smrti pacijenata u toj prestižnoj klinici, čak i u europskim razmjerima, povezano s dr. Radanom. Istražitelji su sigurni: ubijao je sa strašću, kažu.

I sada se otvorila Pandorina kutija. U Klinici pljušte ostavke, policija češlja dokumentaciju, a ministrica zdravlja traži glave na pladnju. Svi se pitaju: koliko je slovenski Kevorkian ubio ljudi? Njegov odvjetnik tvrdi: sve je namješteno. Slovenija je u šoku.

A istraga je tek počela.

Operacijska sala u kojoj je operirao Radan, a u koju su Globusovi novinari jedini ušli

Od ostalih zanimljivih tema, Globus donosi veliki biografski intervju Vesne Krmpotić o odlasku u Indiju - “Kad sam prvi put otišla u Indiju, svi su mi, osim Vlade Gotovca, govorili da sam luda”.

Pročitajte potresnu ispovijest Hrvata koji se od svoje 18 godine bori s bulimijom, saznajte koliko ZAMP zarađuje glazbenim nametima na groblju u vrijeme pogreba i pročitajte priču Ivice Vukojevića o Tuđmanovoj borbi za lustraciju.

U rubrici Politika pročitajte zašto Zoran Milanović ne uspijeva stvoriti široku predizbornu koaliciju, saznajte kako je Europska unija ubila socijalnu državu i zašto je Kolinda Grabar-Kitarović nova liderica Zapadnog Balkana.

Donosimo kolumnu Tanje Torbarine, pišemo o apsurdnim zahtjevima službenika koji nakon nedjeljnog maratona traže slobodan dan i otkrivamo kako će Palestina reagirati ako je Hrvatska prizna.

U NOVOM GLOBUSU čitajte je li sudbina Hrvatske jednaka kao i ona Grčke te saznajte koliko je financijskih sredstava uloženo u prvu hrvatsku tvrtku koja konkurira Nijemcima, Talijanima i Francuzima.

U rubrici svijet pišemo o žarištu između Islamske države i Zapada, otkrivamo kako je Justin Yifu Lin spojio neoliberalizam s marksizmom i kako stvara Kineski san.

Za Globus, Maja Poljak, kapetanica istanbulskog odbojkaškog kluba govori o svojim uspjesima u sportu i školovanju, a petorica fotografa otkrivaju zašto vole snimati olujno jugo, orkansku buru i udare munje.

Globusovi reporteri razgovarali su s autoricom brojnih romana Lionel Shriver uoči dolaska u Zagreb, Nina Bunjevac otkrila nam je što sljedeće planira sa grafičkom novelom “Zemlja otaca”, a pišemo i o tome što vas čeka u novoj sezoni serije Penny Dreadful.

DOLJE POGLEDAJTE NASLOVNICU NOVOG BROJA GLOBUSA, KOJEG NA SVIM KIOSCIMA MOŽETE KUPITI OD ČETVRTKA:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:50