ODLUKA SLIJEDI

Gana osvojila bod protiv Australije i preskočila Njemačku

Vratar Kingson poklonio je Australiji pogodak, a desetak minuta kasnije Kewell brani gol rukom, dobiva crveni karton i Gyan zabija iz jedanaesterca
Australian fans cheer prior to the World Cup group D soccer match between Ghana and Australia at Royal Bafokeng Stadium in Rustenburg, South Africa, Saturday, June 19, 2010 (AP Photo/Matt Dunham)
 AP

RUSTENBURG - Australci su više od dvije trećine utakmice igrali s igračem manje (isključen H. Kewell), ali su se uspjeli spasiti od poraza protiv Gane u utakmici drugog kola D skupine.

Završilo je bez pobjednika 1-1 i to je rezultat koji je pogurao Ganu na vrh tablice, imaju 4 boda i veliku prigodu izboriti drugi krug Mundijala.

Loša stvar za Ganu je što tu zadnju utakmicu igraju protiv Njemačke, koji je mobilizirana nakon za njih neočekivanog poraza od Srbije. A Srbi će igrati protiv Australije, koja još nije ispala, tako da i oni još imaju šansu za prolaz iako su osvojili samo jedan bod.

Ako ne prođu dalje žalit će igrači Gane i njihov selektor Srbin Rajevac jer imali su lijepu prigodu protiv Australije postati prva afrička reprezentacija koja je osigurala plasman u drugi krug na Mundijalu u Južnoj Africi.

Kad od 24. minute imaš igrača više te pozitivan rezultat onda je je bilo za očekivati pobjedu. Ali u redovima Gane kao da nije bilo dovoljno odlučnosti i snage da zadaju završni udarac žilavim “socceroosima”. Australce smo pak naučili gledati borbene i požrtvovne, takvi su bili i na ovoj utakmici pa je bilo trenutaka kada se nije ni osjetilo da imaju igrača manje.

Australci su poveli već u 10. minuti utakmice. Gol je zabio Holman i to zahvaljujući gruboj pogrešci vratar Gane Kingsona. Nakon slobodnjaka Bresciana sa dvadesetak metara, Kingson je reagirao pacerski, odbio je loptu pod noge Holmanu koji je iz blizine bio neumoljiv.

Australci su se vratili u igru, činilo se da će njihova pobjeda do kraja zakomplicirati situaciju u D skupini. U zadnji krug mogli su svi ući sa po tri boda.

Tko zna kako bi se stvari razvijale da australski napadač Harry Kewell nije isključen u 24. minuti. Na gol liniji Kewella je lopta pogodila u ruku, a Talijan Rosetti pokazao je na najstrožu kaznu, a Kewellu crveni karton i put u svlačionicu.

Kakva nesreća za Australce. Ostali su bez najboljeg napadača. Gani je ovo bila druga ovakva situacija na Mundijalu. Na isti način su ostvarili pobjedu protiv Srbije. I tada su imali isključenje i jedanaesterac. R. Gyan bio je siguran s 11 metara.

Gana nije uspijevala materijalizirati prednost igrača više, a s druge strane Australci su zapucali senzacionalne šanse.

Pravo je čudo što nije zabio Wilkshire kada se u 72. minuti našao sam ispred Kingsona. Nesigurni vratar Gane barem se malo iskupio za onu grubu pogrešku kod gola Australije, bacio se pod noge Wilkshireu i spasio svoju mrežu.

Uzvratio je Schwarzer u sudačkoj nadoknadi kada je skinio zicer Owusu-Abeyleu. Dramatičan finiš, ali bez golova i bez pobjednika.

Gana - Australija 1-1 (1-1)

Sudac: Roberto Rosetti. Strijelci: 0-1 Holman (10), 1-1 R. Gyan (26-11 m). Žuti kartoni: L. Addy, Mensah, Annan, Ayew (Gana), C. Moore (Australija). Crveni karton: H. Kewell (Australija) u 24. minuti. Stadion: Royal Bafokeng. Gledatelja: 38.400

Gana: Kingson, Pantsil, J. Mensah, L. Addy, Sarpei, Annan, K. Boateng, Tagoe (od 56. Owusu-Abeyie), Asamoah (od 77. Muntari), A. Ayew, R. Gyan.

Australija: Schwarzer, Wilkshire (od 85. Rukavytsya), Neill, C.Moore, Carney, Culina, Valeri, Emerton, Holman (od 68. Kennedy), Bresciano (od 66. Chipperfield), Kewell.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:34