Gambijski predsjednik tvrdi da liječi AIDS

LONDON - Ujedinjeni narodi upozorili su na opasne posljedice nakon što je predsjednik male zapadnoafričke zemlje objavio da ima lijek za AIDS. Naime, predsjednik Gambije Yahya Jammeh tvrdi da njegov biljni pripravak uništava virus HIV-a u ljudskoj krvi.



Odjeven u bijelo od glave do pete, gambijski predsjednik pacijentima navodno oboljelim od AIDS-a utrljava biljni pripravak u prsa. Nakon nekoliko tretmana, Jammeh tvrdi da su mnogi koji su koristili njegove biljne pripravke izliječeni.



- Koga trebam uvjeriti? - upitao je predsjednik novinarku Sky Newsa koja je došla U Gambiju napraviti reportažu. - Ne moram uvjeravati nikoga. Mogu izliječiti AIDS i to neću objašnjavati onima koji ne žele razumjeti - samouvjereno govori gambijski čelnik.



Predsjednik 100 posto može izliječiti svakoga. To je apsolutno medicinski provjereno - tvrdi ministar, dr. Tamsir Mbowe.
Jedini dokaz koji je predočen britanskoj novinarki bili su laboratorijski nalazi koji pokazuju da neki od njegovih pacijenata sada imaju "neutvrdive" razine virusa HIV-a u krvi. Dokazi koji bi potkrijepili priču da su bili HIV pozitivni prije tretmana nisu predočeni. Niti neovisni testovi, naravno, nisu dopušteni. - Ni za milijun godina - kaže Jammeh.



'Lijek' sponzorira gambijsko ministarstvo zdravstva. Svi predsjednikovi pacijenti na posebnim su odjelima u bolnicama, a ministar zdravstva osobno bira kandidate za tretman.



- Predsjednik 100 posto može izliječiti svakoga. To je apsolutno medicinski provjereno - tvrdi ministar, dr. Tamsir Mbowe.



Usprkos nedostatku dokaza, malo je onih u Gambiji koji ne vjeruju u čudo. Predsjednik, naime, kontrolira medije i jedina poruka koja stiže do stanovnika je da lijek funkcionira, pa pacijenti u redovima čekaju ispred njegovih vrata.



Predsjednik Jammeh liječi AIDS četvrtkom, astmu subotom, a ostatak vremena vodi zemlju na čijem je čelu već 12 godina.



Jammehov čudotvorni tretman izazvao je lošu reakciju UN-ovih tijela. - Ako ljudi počnu vjerovati da postoji lijek, počet će se upuštati u rizične odnose, što bi moglo pogoršati situaciju s AIDS-om na ovom kontinentu - izjavio je Fadzai Gwarazimba, koordinator UN-a za Gambiju. (Sky News, D. Arapović)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 15:48