PREREALISTIČAN KIP

FOTO, VIDEO: KIP U GAĆAMA MJESEČARI I PLAŠI STUDENTICE Iz straha potpisuju peticiju...

 Twitter

Kip razgolićenog muškarca koji mjesečari u gaćama i vreba studentice Sveučilišta Wellesley u Massachusettsu stvara u djevojkama nervozu.

Vrlo realistična statua nazvana 'Mjesečar' u blizinu kampusa postavljena je u ponedjeljak, a već u utorak studenti su počeli potpisivati peticiju za njezino uklanjanje.

- Ta vrlo vjerna skulptura, u roku nekoliko sati od postavljanja, postala je izvor straha i navela studente da razmišljaju o seksualnim napadima. Iako nekima izgleda smiješno postao je izvor nepotrebnog stresa za mnoge studentice, naročito one koje ovdje i žive - kazala je studentica Lauren Walsh.

Skulptura autora Tonyja Matellija dio je izložbe iz školskog muzeja Davis. Kao odgovor na peticiju koju je dosad potpisalo 250 ljudi, ravnateljica muzeja Lisa Fischman objasnila je da je umjetničko djelo postavljeno na cestu izvan muzeja kako bi povezao izložbu sa vanjskim svijetom.

- Sviđa mi se ideja 'bijega umjetnosti iz muzeja' i izazivanja ljudi da uđu u muzej. Danas sam s prozora gledala studente u interakciji s kipom. Slikali su selfije i okupljali se kako bi pogledali novu skulpturu, iako je vani pao snijeg - kazala je Fischman.

Asistent umjetnosti Nikki A. Greene kazao je kako kip izaziva jake i različite reakcije, što je upravo bila i namjera.

Brucošica Ali Rondeau koja je okinula fotografiju skulpture kaže kako razumije zašto su se neki studenti uznemirili, ali misli da je to baš tako velika stvar.

- Većini to nije problem. Kip vide kao nevino, iako čudno, obilježje na kampusu - rekla je.











Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 06:33