VELIKI U PORAZU

FOTO: OVO SE NE VIĐA SVAKI DAN Japanski navijači očajavali, a nogometaši im se klanjali

Suze, ljutnja, tiha patnja i tužna klaunovska lica ispratili su japanske nogometaše koji su, treba to posebno naglasiti, bili veliki u porazu

Često gajimo predrasude o Japancima kao narodu kojem su na pameti samo tradicija, efikasnost, čast, genijalni animirani filmovi i tehnolški napredni 'gadgeti'. Kad se spomene strast, vrela krv i gorljivo navijanje prvo ćemo pomisliti na pola Južne Amerike prije nego se uopće sjetimo Zemlje izlazećeg sunca.

Međutim, ti divni radišni ljudi koji će se spremno ispričati kad netko od njih pogriješi, jučer su kao rijetko tko pokazali koliko im je stalo do njihove reprezentacije i koliko ih poraz Honde i ekipe može pogoditi u srce. Ogromni kontingent navijača pratio je utakmicu na video-zidovima unutar Tokyo Dome-a, a fotografije koje su nam stigle iz glavnog grada otkrivaju skoro apokaliptični očaj na licima uznevjernih fanova.

Suze, ljutnja, tiha patnja i tužna klaunovska lica ispratili su japanske nogometaše koji su, treba to posebno naglasiti, bili veliki u porazu. Naime, prije nego što su ušli u svlačionice, duboko su se naklonili svojim navijačima, demonstriravši tako da tradicija i poštovanje mogu zajedno sa emocijama.

Ne znam za vas, ali ovaj autor se ne može sjetiti da je ikada vidio nogometaše kako se klanjanju navijačima. Da im plješću, pjevaju i skandiraju s njima ili im pak nepristojno gestikuliraju, pljuju na njih, u strahu od batina skidaju dresove... to već zvuči poznato. Iskreni i duboki naklon publici, i to nakon poraza, u nekom nama bližem okruženju maltene ulazi u sferu znastvene fantastike.

Stoga, može Nishimura protiv nas svirati sto penala, ali zbog ovog ću svejedno navijati za Japan. Samuraji, sretno!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:35