SIGURNOST U PROMETU

FOTO Najgore navike hrvatskih vozača: Telefoniranje, pušenje, hvatanje žutog svjetla...

U 2011. smanjen je broj prometnih nesreća, ali i dalje nam je prosjek 9,7 poginulih na 100 tisuća stanovnika. Uz svakodnevne manje prekršaje, sve češće do izražaja dolaze krajnje bezobrazne navike vozača koji zaslužuju preventivni posjet zatvoru

Broj prometnih nesreća u Hrvatskoj iz godine u godinu pada. Prema policijskim izvješćima, u posljednje četiri godine smanjivao se sa 61 na 53, 50, te na 44 tisuće nesreća. I u prva tri mjeseca ove godine zabilježen je pad u odnosu na prethodnu godinu od oko šest posto. Najčešći uzrok nesreća je brzina neprimjerena uvjetima na cesti, nepoštovanje prednosti prolaska, nedovoljna udaljenost, te nepropisno uključivanje u promet. Bez obzira na smanjenje broja prometnih nesreća, vozači na našim prometnicama svakodnevno iznenađuju s novim pothvatima kojima se pune rubrike crne kronike. Izabrali smo pet najtežih prekršaja s kojima uz vlastitu sigurnost vozači drastično povećavaju mogućnost ozljeđivanja ostalih sudionika u prometu. Uz pojedine neobjašnjive slučajeve, tu su i loše navike vozača koji jednostavno ne prihvaćaju da cesta nije mjesto za ubrizgavanje adrenalinske injekcije.

Neki od vozačima ‘najdražih’ prekršaja - Mobitel, cigareta...; U vozačima najdraže prekršaje ulaze razgovaranje na mobitel, pušenje cigareta i uživanje u hrani. Te opasne navike uobičajena su pojava na našim cestama, a čak ni povećanje kazni nije pridonijelo promjeni ponašanja. Sve to smanjuje koncentraciju za upravljačem, a vožnja samo s jednom rukom znatno smanjuje sigurnost putnika u automobilu.

Hvatanje žutog svjetla - Ruski rulet na prometnicama; Svojevrsni ruski rulet jedan je od najčešćih uzroka prometnih nesreća. Ne postoji vozač koji barem jednom nije hvatao žuto svjetlo na semaforu, a oni koji nisu prošli vjerojatno će do kraja života žaliti zbog vlastite nestrpljivosti. Pojedini semafori vozaču nude trepćuće zeleno svjetlo, no na većini njih zeleno se iste sekunde pretvara u žuto, potom i u crveno. Dvije sekunde mogu vam uništiti život.

Polukružno okretanje na autocesti - rizik koji nije vrijedan pokušaja; Rijetkost na našim prometnicama, no kada se dogode, takvi slučajevi završavaju u udarnim vijestima crne kronike. Velike brzine, dugotrajno kočenje te smanjeni izgledi za izbjegavanje sudara vozačima koji se polukružno okreću ne daju šanse za preživljavanje. Opravdanje za to stoga ne postoji jer samo nekoliko kilometara dalje možete izaći s autoceste i vratiti se u željeni smjer.

Pretjecanje u tunelima i na mostovima - strah je razlog za mirnu vožnju; Premda ljudska glupost ne poznaje granice, činjenica je da pretjecanje u tunelu ili na mostu kod vozača ipak izaziva strah. U takvim situacijama nemate pravo na pogrešku jer bilo kakav kontakt s drugim automobilom u pravilu izaziva tragične posljedice. Prostor za manevar ili spašavanje žive glave sveden je na minimum pa bi se ovakve ekshibicije mogle nazvati i pokušajem samoubojstva.

Suprotni smjer - ulazak u kontra smjer jednak je pokušaju ubojstva; Ulazak u suprotni smjer, posebno na autocesti, treba se tretirati kao pokušaj ubojstva. Gotovo da nema šanse da takva glupost završi bez posljedica, a vozači koji voze u pravom smjeru izloženi su opasnosti koju ne mogu izbjeći. Premda većini ljudi nije jasno kako vozač uopće može ući u suprotni smjer budući da su prometni znakovi očiti, u posljednjih godinu dana u Hrvatskoj je takvih prijestupnika sve više.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:35