NAJVEĆA TURISTIČKA ATRAKCIJA JUŽNE RUMUNJSKE

FOTO: DVORAC BRAN Tamnica grofa Drakule danas je dvorac koji privlači fanove vampira

U dvorcu je bio zatočen grof Vlad, za kojeg se smatra da je poslužio kao inspiracija za Stokerova Drakulu
 www.bran-castle.com

Smješten u podnožju Karpata, 30 kilometara od Brašova, dvorac Bran najveća je atrakcija južne Rumunjske, koju godišnje posjeti pola milijuna turista i obožavatelja vampira u potrazi za mitovima i legendama vezanim uz slavnog grofa Drakulu.

Najpoznatijeg svjetskog vampira stvorio je irski pisac Bram Stoker u svom gotičkom horor romanu “Drakula” iz 1897. godine, no zanimljivo je da Stoker nikada nije posjetio Rumunjsku. Čovjek za kojeg se smatra da je poslužio kao uzor za Stokerovu kreaciju bio je Vlad III od Vlaške.

Foto: www.bran-castle.com

Poznatiji kao Vlad Probadač, ovaj grof u 15. je stoljeću vladao Vlaškom, srednjovjekovnom kneževinom u današnjoj južnoj Rumunjskoj, u doba kada je ta regija bila pod stalnim napadima otomanskih snaga. Hrabar, ali okrutan Vlad Probadač svoj je nadimak dobio zbog običaja da zarobljene Turke i ostale protivnike pogubljuje tako što ih nabada na drveni kolac. Neki povijesni izvori tvrde, pak, kako je mađarski kralj Matija Korvin 1462. uhitio Vlada III. i zatočio ga u dvorcu, gdje je proveo dva mjeseca.

Foto: www.bran-castle.com

Današnji vlasnici dvorca tu činjenicu smatraju glavnim razlogom što se posjed naziva “Drakulinim domom”, a također tvrde kako postoji nevjerojatna sličnost dvorca s onim koji je tako detaljno opisao Stoker u svom romanu. No bila to ili ne bila dovoljna poveznica za povjesničare, nema sumnje da je dvorac Bran iznimno popularan - godišnje privlači pola milijuna turista iz cijelog svijeta.

Sagrađen u 14. stoljeću za obranu od otomanske invazije, dvorac je kasnije služio kao granična kontrolna točka između Transilvanije i Vlaške.

Foto: www.bran-castle.com

Bolnica za vrijeme rata

Potom je pripao mađarskim kraljevima, a od 1533. vlasnik mu je grad Brašov i imao je važnu vojno-stratešku ulogu sve do sredine 18. stoljeća. Godine 1920. postao je rezidencija rumunjskih kraljeva i omiljeno mjesto kraljice Marie, unuke britanske kraljice Victorije. Dvorac je naslijedila njezina kći, princeza Ileana, koja je tijekom Drugog svjetskog rata u njemu vodila bolnicu. Kraljevskoj obitelji dvorac je pripadao sve do 1948. godine, kad im ga je oduzeo rumunjski komunistički režim. Nakon pada komunizma, vlasništvo nad dvorcem preuzela je obitelj Habsburg, točnije Dominic von Habsburg, arhitekt iz New Yorka i sin preminule princeze Ileane, koji je u dvorcu proveo djetinjstvo.

Foto: www.bran-castle.com

Nakon obnove, u dvorac je 2009. otvoren za javnost kao prvi privatni muzej u zemlji, a s godišnjim posjetom od pola milijuna turista znatno pridonosi ekonomiji regije. U svibnju ove godine medji su objavili da su sadašnji vlasnici - osim Dominica von Habsburga, to su još i njegove sestre Elisabeth Sandhofer i Maria-Magdalena Holzhausen, koje obje žive u Austriji - dvorac stavili na prodaju, a za njega traže 80 milijuna dolara. Posebno atraktivno dvorac izgleda osvijetljen noću, s punim mjesecom u pozadini. Mnoge sobe opremljene su vrijednim namještajem koji potječe još od kraljice Marie, a u dvorištu, u kojem su izložene tradicionalne rumunjske seoske kuće, ljeti se često održavaju koncerti klasične glazbe.

Foto: www.bran-castle.com

Stručna vodstva

U ljetnoj sezoni otvoren je svakim danom do 18, a zimi do 16 sati. Cijena ulaznice je 25 leja (oko 6 eura) za odrasle i 10 leja (oko 2,5 eura) za studente. Dvorac se može posjetiti individualno ili posredstvom organiziranog stručnog vodstva, tijekom kojeg se mogu čuti mnogi mitovi i legende iz ovog kraja. Jedna od njih je i ta da u selima oko dvorca postoje duhovi nazvani “strigoi”, za koje se sve do prije pola stoljeća vjerovalo da preko dana vode normalan život, ali da tijekom noći njihove duše napuštaju tijela, posjećuju selo i muče ljude u snu, a Stoker ih je u romanu opisao kao “besmrtne”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 17:46