'IZBORI' U ZAGREBAČKOM SHERATONU

FOTO Američki veleposlanik: 'Politika prema Hrvatskoj neće se mijenjati'

Zagreb, 061112.Hotel SheratonAmericko veleposlanstvo organiziralo je pracenje predsjednickih izbora u Sjedinjenim Americkim drzavama.Okupljenim uzvanicima obratio se americki veleposlanik Kenneth Merten.Na slici: Veleposlanik Kenneth Merten docekuje uzvanike.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko šuvar / CROPIX

ZAGREB - Dobro je. Izbori su završili - rekao je uz osmijeh američki veleposlanik Keneth Merten u Sheratonu u utorak nešto prije 20 sati. Rezultati su bili 69 glasova za Obamu nasuprot 19 koliko je osvojio republikanski kandidat Mitt Romney.

Ili su bili približni tome, ali nitko nije brinuo jer se znalo da neće biti podizanja tužbi, nitko neće tražiti sudsku pomoć kada su izbori ionako bili igra, vježba i uprizorenje američke demokracije koja se u Zagrebu na dan izbora tradicionalno održala u organizaciji američkog veleposlanstva.

SVE O AMERIČKIM IZBORIMA PROČITAJTE U SPECIJALU JUTARNJEG!

Ovoga puta bilo je to u Sheratonu gdje je tristotinjak okupljenih, među kojima su bili ministrica Pusić, predstavnici ureda Predsjednika, Budimir Lončar, Zvonimir Šeparović i Branka Šeparović, Zlatko Gareljić, Tomislav Thur, Marijana Petir, Ante Babić i drugi, političari, predstavnici raznih veleposlanstava, gospodarstvenici, novinari, uglavnom oni koji imaju kontakte s američkim veleposlanstvom, imalo priliku vidjeti fingiranu debatu i sudjelovati na glasanju za američkog predsjednika.

Prave izbore Merten je pratio kod kuće gledajući američke TV stanice.

- Oh, da. Bit će ovo duga noć - kazao je diplomat koji ne očekuje da bi rezultat izbora mogao bitno utjecati na odnose SAD - Hrvatska.

Ocjenjuje kako su ti odnosi vrlo stabilni i kako je američka politika prema Hrvatskoj na nepromijenjenim postavkama.

Ognjenka Manojlović, mlada pravnica je kazala kako se na izborima održanim u Sheratonu nije odlučivalo po američkom principu, uz elektore kao korekciju naroda nego su rezultati izbora bili samo volja glasača.

Kako je druženje bilo organizirano uz simboličnu količinu hrane i intenzivan manjak obične vode, te bez ijednog glazbenog zvuka, okupljeni su uistinu u predviđenih četiri sata, koliko je trajalo druženje raspravljali o izborima.

Krešimir Lipovšćak, američki državljanin je glasao prije večeri i odlučio se za Obamu iako dobar dio njegove rodbine u Pittsburghu i Clevelandu tradicionalno glasa za republikance, no to je onaj dio koji je vjeran administraciji koja ih je dočekala kada su nakon 2. svjetskog rata iselili u Ameriku. On pripada drugom dijelu obitelji, zagovornicima demokrata, a u Americi provodi dva tjedna godišnje, budući da u Hrvatskoj ima konzultantsku firmu.

Roger Malone, ekonomski stručnjak, pak, od 1980. godine, kada je prvi puta izašao na birališta na izbore u kojima je Jimmy Carter izgubio od Ronalda Reagana, glasa u inozemstvu. Glasao je za Obamu i djelovao je, kao i uvijek, vrlo opušteno.

- Na izbore se mora izaći, to je jedina prilika kada čovjek može nešto učiniti s nadom da će promijeniti, popraviti stvari - kazao je.

Američki profesor povijesti, Douglas Ambrose nije htio otkriti za koga je glasao a po prvi puta glasa izvan Amerike budući da se ovoga puta nalazi u Zagrebu gdje studentima na Filozofskom predaje američku povijest. Vidi veliku prednost boravka izvan SAD-a tijekom izbora u činjenici da je izbjegao konstantno “bombardiranje” kampanjama kojima su izloženi Amerikanci kod kuće.

- Kampanje su jako duge, na kraju želite da što prije završe - rekao je dodajući kako on, kao povjesničar promatra izbore i na način da se trudi uočiti na koji će se način uklopiti u događaje, svjetska kretanja.

Pritom spominje kako se tri puta dogodilo da su elektori odlučili izbore drukčije od želje glasača i nada se da se to neće dogoditi i ovoga puta. Iako, “ne bih bio iznenađen da budem iznenađen” ukazao je na sve mogućnosti okončanja izbora.

Njegov hrvatski kolega, Tvrtko Jakovina u svom je društvu komentirao kako su mnogi očekivali da komentira izbore i procjenjuje pobjednika, čega se uzdržao uz komentar kako se rezultati već pokazuju.

Alemka Lisinski, direktorica Odjela za portal T-HT-a je pak ukazala na nedavni tekst u The Economistu u kojem je na vrlo pristojan način napisano kako uredništvo razumije zabrinutost čitatelja zbog Obamina nerazumijevanja biznisa ali i poručuju da će podržati Obamu kao “onog vraga kojega poznaju” umjesto novog i sasvim nepoznatog Romneya. Ona bi, zbog Obaminih stavova o ženama, oružju i njegovoj vanjskoj politici, izabrala Obamu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:18