HOWARD WEBB

Finale sudi čovjek koji je 'pogurao' Hrvatsku u drugi krug Eura

U svakom potezu autoritativnog Webba vidi se da razumije nogomet, ali i da se radi o policijskom naredniku
 AP

ZAGREB - Graham Poll je u referatu za Daily Mail izrazio ponos što će engleski sudac Howard Webb nakon finala Lige prvaka, mjesec i pol poslije, suditi i završnu utakmicu Svjetskoga prvenstva. Zbog toga ga je proglasio najboljim svjetskim sucem.

Cinici bi, pak, dodali kako se ništa od spomenutoga ne bi dogodilo da engleski klubovi iz Europe i reprezentacija s Mundiala nisu ispadali iz natjecanja na vrijeme. Na vrijeme za Webba naravno, za navijače je to bilo puno prerano. No, to su već engleske muke i dvojbe, vratimo se mi Pollu i Webbu.

Sudac kojega pamtimo po tri žuta kartona Šimuniću je arbitra nedjeljnog finala usporedio s Pierluigijem Collinom. Paralelu nije povukao samo zbog frizure. Poll tvrdi da se Talijanov utjecaj, među ostalim, vidi u Webbovim snažnim reakcijama. Iskustvo za takvo ponašanje stekao je kao policajac koji i dalje živi u njemu.

- Priznao mi je to u srpnju 2008. godine. ‘Ako se pojaviš usred tučnjave u Sheffieldu, moraš odrediti prioritete, na koga ćeš dignuti ruku i kako ćeš provjeriti ozlijeđene. Stvari ispred tebe događaju se velikom brzinom, a ti moraš ostati miran, na brzinu analizirati brdo informacija i odlučiti se za sljedeći potez svjestan osobne sigurnosti. I uvijek paziti što ti se događa iza leđa’.

Zapovijedi policijskog narednika (posla se nije odrekao zbog nogometa, nego ga zamrznuo na pet godina) na terenu se bespogovorno slušaju.

- Igrači znaju na čemu su kada su pokraj Howarda... On ne ostavlja prostora za sumnju. Colina i Fifa to vole.

A vole li ga u Nizozemskoj i Španjolskoj, doznat ćemo u nedjelju kasno navečer. Prvi su skeptični jer im je Englez Taylor sudio u izgubljenom finalu 1974., dok se drugi s nelagodom sjećaju prvog susreta u Južnoj Africi. Webb im je sudio u porazu od Švicarske.

U Beču ‘pogurnuo’ Hrvatsku u četvrtfinale

Webbova budućnost prije dvije godine nije izgledala tako blistavo. Uefa ga je prvom prilikom skinula s popisa sudaca kojima je bio produljen život na Europskom prvenstvu.

Nakon što je u nadoknadi dosudio jedanaesterac u korist Vastića, Hrvatskoj je već prije posljednjeg kola zaradio četvrtfinale, a sebi prijetnje smrću iz Poljske. U prvom poluvremenu priznao je pogodak Poljaka koji zbog zaleđa nije trebao biti priznat.

Dosadašnje utakmice

Španjolska - Švicarska 0-1

Slovačka - Italija 3-2

Brazil - Čile 3-0

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 09:26