DRUGI PORAZ U ZAVRŠNICI

Finale 1978. godine: Rensenbrinkova ‘prokleta’ vratnica

Drugi put zaredom Nizozemska je u finalu izgubila od domaćina prvenstva

ZAGREB - Niti drugo izgubljeno finale nije prošlo bez kontroverznih priča. Argentina je nakon produžetka pobijedila sa 3-1 (uzvratila za poraz 4-0 četiri godine ranije u Njemačkoj), a suđenjem nezadovoljni Nizozemci su u znak protesta izbjegli svečanosti poslije finala.

U brutalnom finalu koje je povremeno bilo teško gledati Nizozemska si je produljila život u završnici osnovnog vremena. Džoker novog izbornika Austrijanca Ernsta Happela bio je Dick Nanninga koji je u 82. poništio vodstvo kasnijeg junaka Marija Kempesa. Glavna uloga, pak, mogla je, i trebala, pripasti Robu Rensenbrinku koji je procvjetao u postavi bez Cruyffa. No, tridesetak sekundi prije isteka 90. minute njegova lopta čudesno je završila u vratnici, a ne u golu. Da je zabio, Argentina ne bi bila prvak, nego Nizozemska, Rensenbrink najbolji strijelac turnira, ali od toga što bi bilo kad bi bilo se ne živi... U produžetku je najbolji igrač turnira Kempes povisio na 2-1, a Bertoni potvrdio pobjedu.

Argentinci su čitavo prvenstvo na razne načine iskorištavali svoje domaćinstvo. Kao i kada su protiv Perua ganjali gol-razliku da bi prestigli Brazil i ušli u finale, tako su se pobrinuli i da završna utakmica počne sa zakašnjenjem. Koncentraciju Nizozemaca razbili su protestom i inzistiranjem da se Reneu van de Kerkhofu ne dozvoli igranje zbog “ilegalnog” gipsa na ruci.

Nizozemska je na turniru bila oslabljena za Johana Cruyffa koji ju je uspješno vodio kroz kvalifikacijske vode. Dugo godina se vjerovalo u istinitost tadašnjeg objašnjenja da mu dolazak u Argentinu nije dopustila politička savjest, odnosno da je protestirao protiv tadašnje vladavine vojne hunte. Trideset godina kasnije, u intervjuu Radio Catalunyi, priznao je da se iz reprezentacije povukao nakon što su on i njegova obitelj bili uključeni u pokušaj otmice u Barceloni 1977. godine.

Finale Svjetskog prvenstva 1978. godine

Nizozemska - Argentina 1-3

Nizozemska: Jongbloed, Jansen (od 75. Suurbier), Krol, Brandts, Pootvliet, W. Van de Kerkhof, Haan, Neeskens, Rensenbrink, Rep (od 58. Nanninga), R. Van de Kerkhof. Izbornik: Ernst Happel

Argentina: Fillol, L. Galvan, Passarella, Tarantini, Ardiles (od 66. Larrosa), Gallego, Kempes, Bertoni, Luque, Ortiz (od 75. Houseman).

Izbornik: Cesar Luis Menotti

Poluvrijeme: 0-1. Osnovni dio 1-1. Sudac: Sergio Gonella (Italija). Strijelci: 0-1 Kempes (38), 1-1 Nanninga (82), 1-2 Kempes (105), 1-3 Bertoni (116). Žuti kartoni: Krol, Poortviliet, Suurbier, Ardiles. Stadion: Monumental u Buenos Airesu. Gledatelja: 77.000.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 18:18