TRI DANA ČISTOG UŽITKA

Festival hrane i vina u zagrebačkoj Areni: Najbolje delicije na jednom mjestu

U restoranu Tarpon, 23. veljače 2012. svečanom večerom predstavljen je program prvog Hrvatskog festivala hrane i vina. Svečani program vodila je poznata voditeljica Nevena Rendelli, dok je sve prisutne svojim lijepim glasom zabavljala najbolja pjevačica među glumicama Marija Borić.

Prvi Hrvatski festival hrane i vina održat će se od 2. do 4. ožujka u zagrebačkoj Areni, a u tri festivalska dana svi ljubitelji vrhunske gastronomije dobit će tako priliku uživati u najboljim hrvatskim delicijama, probranim hrvatskim vinima i specijalitetima najboljih hrvatskih kuhara.

«Drago mi je što mogu reći da je sve spremno za prvi Hrvatski festival hrane i vina. Bez ustručavanja mogu reći da je za potrebe festivala okupljen najbolji kuharski tim, da će naši gosti biti neki od najboljih chefova Hrvatske, ali i priznati i poznati hrvatski enolozi i sommelieri. Pripremili smo bogat program za sve posjetitelje, veliki broj iznenađenja, a posebno smo ponosni na program namijenjen mladim kuharima i natjecanju - Zaklade Mladi kuhar koje je napravljeno u suorganizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i British Councila, a na kojem će 80 mladih kuhara pokušati svojim najboljim receptima i jelima osvojiti glasove i priznanje najboljih kuhara i chefova», rekla je gospođa Đurđica Protić, direktorica prvog Hrvatskog festivala hrane i vina.

Festival će po prvi put okupiti sve one koji se na profesionalan način bave hranom i vinom: velike i male proizvođače, uzgajivače, ugostitelje i hotelijere. U Areni Zagreb koja za ovu prigodu postaje gastro i eno centar svih hrvatskih regija, na više od 5000 kvadratnih metara, najbolje od svojih proizvoda predstavit će renomirani proizvođači pršuta, kulena, sireva, ulja, rakija, vina i drugih gastro delicija iz svih hrvatskih regija.

Vinsku priču festivala okupljenima je predstavio poznati hrvatski sommelier gospodin Darko Baretić dok je o suradnji s Festivalom te natjecanju 80 mladih kuhara govorio gospodin Ivica Lozo iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. O kulinarskim aktivnostima pričao je suvlasnik Kluba gastronomada Robert Ripli, predstavljajući cjelokupan gastro program, najavivši veliki cooking show te kakvi sve recepti, delicije i iznenađenja očekuju posjetitelji prvog Hrvatskog festivala hrane i vina.

Svim posjetiteljima kuhat će i svoje kuharsko umijeće pokazati, renomirani kuhari: chef novigradskog restorana PEPENERO Marin Rendić, chef i vlasnik zaprešićkog restorana ŠPIČEK Tomislav Špiček, chef zagrebačkog hotela PALACE Ivica Štruml, gastro-konzultant Mario Čepek, poznati TV kuhar i chef Branko Ognjenović, kuhar Dražen Jakopović, slastičarka zagrebačkog hotela The Regent Esplanade Mirjana Kozlina I dr. U programu sajma sudjelovat će i cijenjeni domaći enolozi i sommelieri: Saša Špiranec, Darko Baretić, Sandi Paris, Branko Muždek i mnogi drugi.

Program festivala započinje proglašenjem najboljeg kuhara učenika središnje Hrvatske u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje. Na natjecateljskim pozornicama natjecat će se oko stotinu učenika u devet disciplina od čega je osam timskih i jedna individualna. Natjecanje će nadzirati 50 mentora te članovi prosudbenog povjerenstva kao i poznati hrvatski kuhari koji na taj način daju dodatnu podršku nastojanju Hrvatskog festivala hrane i vina da pomaže mlade talentirane kuhare.

Upravo ovo natjecanje je jedna od prvih aktivnosti Zaklade Mladi kuhar s ciljem prikupljanja sredstava za dodatno školovanje talentiranih učenika koji sudjeluju na regionalnim i državnim natjecanjima.

O svim dosadašnjim aktivnostima Festivala puno više na: www.festivalhraneivina.hr, http://www.facebook.com/hrfhv

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 00:47