JEDVA GA IZVUKLI

FENOMEN ZAPANJIO ZNANSTVENIKE Nikome nije jasno zašto je zemlja doslovce usisala dječaka: 'Ovo je neviđeno'

 YouTube / YouTube

Geolozi još uvijek nisu rasvijetlili misterij pješčane dine na južnoj obali jezera Michigan koja je krajem travnja doslovno progutala šestogodišnjeg dječaka.

Dječak, kojem je objavljeno samo ime – Nathan, igrao se na dini Mount Baldy, visokoj 37 metara. Najviša dina na južnoj obali jezera Michigan stara je oko 4.500 godina, piše Science Alert .

U jednom trenutku dječak je propao u pijesak, a sve što je ostalo na površini bila je rupa promjera 30-ak centimetara. Nathanovi roditelji čuli su dječakov glas. Dozivao ih je, pričao s njima, ali roditelji ga nisu mogli niti vidjeti, a kamoli mu pomoći.

Spasioci su dječaka u nesvjesnom stanju uspjeli izvući tek 3 i pol sata kasnije na dubini od 2 i pol metra. Prilikom potrage za dječakom, korištene su robotizirane sonde i teška mehanizacija.

Nathan je nakon dva tjedna provedena u bolnici pušten na kućnu njegu, a liječnici vjeruju kako mu je zrak zarobljen u tunelu vjerojatno spasio život.

'Izgleda da je u pitanju do sada neviđeni geološki fenomen', izjavila je geologinja Erin Argyilan koja je u trenutku nesreće vršila rutinska mjerenja na Mount Baldyju.

S njom se slaže i Alan Arbogast, vodeći stručnjak za pješčane dine na obalama američkih Velikih jezera.

'Akumuliranje pijeska koje ostavlja prostor za rupe i spilje na prvi se pogled ne čini previše logičnim', izjavio je Arbogast.

Mjerenja su pokazala kako se Mount Baldy, u razdoblju od 1938. do 2007., pomaknuo za 134 metra od obale jezera.

Nakon nesreće, Mount Baldy je zatvoren za sve posjetitelje zbog opasnosti do novih rupa koje bi ponovno mogle 'progutati' nekog nesretnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 20:01