ROMINA TONKOVIĆ

'F20' radila sam na prvoj godini glume. Nominacija je čast

 
Romina Tonković
 Biljana Blivajs / CROPIX

Vrlo se rijetko dogodi da se stručni žiri neke nagrade opredijeli za glumicu kojoj je to - prva uloga u životu. No, upravo je to bio slučaj s Rominom Tonković, 20-godišnjom studenticom 3. godine glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, koja je javnost i struku oduševila svojom igrom u hrabrom i katkad eksplicitnom psihološkom trileru “F20”, pa zaradila nominaciju za nagradu Zlatni Studio u kategoriji najbolje filmske glumice.

Simpatična Romina otkriva nam kako, kada su joj rekli da je nominirana, nije mogla vjerovati.

- Za nominaciju sam saznala od našeg scenarista Hrvoja Sadarića taj dan kad je u Studiju izišla lista nominiranih. Imali smo premijeru filma u Zaboku, Hrvoje mi je prišao i čestitao. Iskreno, mislila sam da se šali, nekako mi je bila nevjerojatna činjenica da me netko nominirao. Nisam očekivala takav uspjeh prvenstveno jer sam tada bila studentica prve godine Akademije, ali me ugodno iznenadilo i razveselilo što je netko prepoznao moj rad i nominirao me u kategoriji za najbolju filmsku glumicu zajedno s velikim ženskim imenima hrvatskog filma - otkriva Romina Tonković za Jutarnji.

“F20” intrigantna je filmska priča o tinejdžerki koja raznoseći pizze upozna šarmantnog mladića. Zajedno kradu novac njezina oca te bježe na provod života na plažu Zrće. No, ljetovanje se ubrzo pretvori u noćnu moru... Romina kaže da je rad na ovom osebujnom filmu redatelja Arsena Ostojića bio vrlo zanimljivo iskustvo.

ZA NOMINIRANE U SVIM KATEGORIJAMA NAGRADE 'ZLATNI STUDIO' GLASAJTE OVDJE!

- Rad na filmu bio je divan, od ljudi koje sam upoznala do toga što sam sve naučila, ali uz sve to što je divno, bilo mi je i teško. Neprestano sam radila na liku Martine, bilo mi je bitno dokazati Arsenu da nije pogriješio uzevši studenticu prve godine za glavnu ulogu. Bilo mi je čudno pratiti kontinuitete scena, pa sam, kako bi mi bilo lakše, sama pisala što sam kada imala na sebi, gdje je vidljiv rast lika itd... Mislim da mi je to pomoglo - kaže Romina.

Otkriva da je na setu bilo i situacija gdje bi svi vrištali od smijeha.

- Ima jedna scena u kojoj vozim auto. Budući da nemam vozačku, privezali su moj auto za drugi, koji je vozio pomoćnik režije. Nabrijana je scena, Filip je pored mene, ukrali smo novac i bježimo od mojega oca. Odjednom, auto skreće lijevo, a ja okrećem volan desno. Tri puta smo tu scenu ponavljali, ali barem sam zabavila ljude - kroz smijeh govori mlada glumica.

Tvrdi da je do suradnje s redateljem došlo sasvim slučajno.

- Arsen je došao gledati moj prvi ispit, svidjela mu se moja energija pa me pozvao na audiciju. Nakon nekoliko krugova odlučio se za mene. Život mi se nije nešto drastično promijenio s novostečenom slavom, ja sam ista kakva sam bila, možda malo samouvjerenija, pametnija, ali i dalje studiram i radim - govori samozatajno.

Međutim, činjenica je da su joj se nakon te uloge otvorila mnoga vrata. Snimala je u visokobudžetnoj BBC-jevoj seriji “McMafia”, stranom filmu “The Guardian Angel” te na domaćem filmu redatelja Milana Trenca “Ribanje i ribarsko prigovaranje” koji izlazi sljedeće godine.

- Da se mene pita, snimala bih 365 dana u godini, a ako se ukaže prilika, naravno da bih kombinirala film i kazalište, mislim da je to san svakog mladog glumca - zaključuje Romina Tonković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:38