NA SVE SE GLEDA

Englezi se hrabre dresovima iz slavne 1966.

Nogomet je nastavak rata drugim sredstvima. Naravno, kad igraju Engleska i Njemačka
TO GO WITH AFP STORY "80 YEARS OF WORLD CUPS MOST OUTSTANDINGS PICTURES"(FILES) - Queen Elizabeth of England presents the Jules Rimet Cup to Bobby Moore, captain of England's national soccer team, as her husband Prince Philip (C) and forward Geoff Hurst (R) look on after England beat West Germany 4-2 in extra time in the World Cup final 30 July 1966 at Wembley stadium in London. Hurst scored three goals, two of them in extra time, to help England win its first World title. This picture is part of a 14 pictures package selected by AFP prior to the 2010 World Cup in South Africa. AFP PHOTO
 AFP

ZAGREB - Englezi i Nijemci nisu zaboravili bombardiranja Londona s početka Drugog svjetskog rata, kao i odmazde nad njemačkim gradovima koncem najveće ratne klaonice.

Talijanski general Capello (“Nacija stoji iza vas, nemate je pravo iznevjeriti”) vodi RAF-ovu eskadrilu s pilotima Gerrardom, Rooneyjem, Lampardom... Prve zvijezde njemačkog Luftwaffea su Poljaci (?!) Klose i Podolski, “arijevske” zvijezde Schweinsteiger, Lahm, ali i došljaci iz Brazila ( Cacau), Tunisa ( Khedira), Tasci, Ozil (Turska)...

Broje se i krvna zrnca

No, arijevska su vremena davna prošlost, više se (nigdje?) ne prebrojavaju krvna zrnca. Doduše, prebrojio ih je Daily Mail - ali samo kao jednu u nizu provokacija.

Od trenutka u kojem se ispostavilo da se u nedjelju u Bloemfonteinu sudaraju divovi, otočki i njemački mediji upregnuti su u misiju destabilizacije najmržih neprijatelja.

- Engleska? Dobit ćemo ih na penale - izjavio je Klose, aludirajući na ‘istinu’ da jedaneasterce Englezi ne prolaze na velikim natjecanjima.

Cameron ne voli Merkel

- Nema penala, dobivamo u 90 minuta - odgovorili su vratar James i Dafoe koji je spasio Capella od “utapanja u Piranskom zaljevu”.

Koliko su tenzije visoke, poručio je čak i britanski premijer David Cameron:

- Izbjegavat ću njemačku kancelarku Angelu Merkel na nedjeljnom G-20 summitu, ne bih volio da sjedimo zajedno, mogle bi nas ponijeti emocije.

Englezi će protiv Njemačke igrati u dresovima u kojima su igrali Bobby Charlton i suigrači u finalu SP-a 1966., kada su (jesu li?) Geoff Hurst i švicarski sudac Gottfried Dienst izveli prevaru stoljeća i Nijemcima ukrali naslov. Kakvo europsko ‘vračanje’. Kakva nas fešta čeka?! S time se mogu mjeriti jedino ogledi Engleske i Argentine. Neka nova ‘Božja ruka’?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 03:20