KOMENTAR JUTARNJEG

DRAGAN LOZANČIĆ MORAT ĆE OTIĆI Ne potpiše li smjenu, premijer Orešković ući će u sukob koji Vlada želi izbjeći po svaku cijenu

 Boris Kovačev / EPH

Dragan Lozančić morat će otići s mjesta ravnatelja SOA-e. Predsjednica mu je iskazala nepovjerenje, a u tom zahtjevu nije prekoračila svoje ustavne ovlasti. A kada ravnatelj SOA-e, čiji ostanak na funkciji ovisi o dvjema osobama - premijeru i predsjednici - dobije nepovjerenje jedne od njih, nema puno izbora.

No, problem je to što puno izbora nema ni premijer Tihomir Orešković. A u tu situaciju dovela ga je upravo predsjednica. U želji da Lozančića što prije makne s čelnog mjesta SOA-e, Grabar Kitarović nije se previše osvrtala na premijera kojeg je svojim postupkom dovela u vrlo nezgodnu i nezahvalnu situaciju. Umjesto da postupi po ustaljenoj političkoj praksi, da se odluke u kojima je potreban supotpis, kao što je ova o razrješenju ravnatelja SOA-e, donesu i objave zajednički, Grabar Kitarović samo je poslala gotovu odluku premijeru na potpis. I to u vrlo nezgodnom trenutku - dok je držao konferenciju za novinare i objašnjavao da će on i predsjednica tek donijeti odluku o Lozančiću.

Nije ni čudo što su ga zatekle i iznenadile novinarske opaske da je predsjednica već potpisala razrješenje. U pokušaju da spasi situaciju, Orešković je izjavio da će on odluku donijeti sljedeći tjedan. No, Orešković, zapravo, nema puno manevra za odlučivanje. Ne potpiše li i ne složi li se s predsjednicom, otvorit će se novi sukob i izazvati krizu koja u ovom trenutku nikome ne odgovara, posebno ne Vladi koju od imenovanja potresaju skandali. A Orešković je praktičan premijer, menadžer koji će po svaku cijenu htjeti izbjeći takav sukob.

Stoga će Orešković, čak iako privatno možda smatra da Lozančić treba ostati, vjerojatno potpisati razrješenje. Na to ga je, praktički, prisilila predsjednica svojim pritiskom. Oreškovića će to dovesti u situaciju da se ponovno nađe na meti onih koji su uvjereni da odluke umjesto njega donose drugi. Jedan od dokaza za to bit će im i slučaj Lozančić. Čelnik Mosta Božo Petrov smatra da Lozančić treba ostati na funkciji, no Petrov u ovom slučaju nema nikakav utjecaj. Nakon Lozančića koji odlazi, Orešković i Petrov, zapravo, u najlošijoj su poziciji. Jer nakon priča koje ih prate od početka, da su samo figure u igri čije konce povlači HDZ, sada se jasno pokazalo da se s njima može upravljati i s Pantovčaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 22:14