NAJBOLJI STUDENTSKI PROJEKTI

Dodijeljene stipendije Jutarnjeg lista i INA-e

10 studenata na svečanoj je dodjeli preuzelo stipendije, koje su nagrade za njihove studentske projekte

Jelica Kunić, studentica Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, dobitnica je godišnje stipendije u iznosu od 19200 kuna, a uz to provest će godinu dana na stručnom usavršavanju u INA-i. Zajedno s devet kolega jučer je u zgradi EPH svečano primila stipendiju koju Jutarnji list i INA dodjeljuju najboljim studentskim projektima. Njezin rad bavio se istraživanjem procesnih parametara na odsumporavanju diselskih goriva apsorpcijom, što je aktualna tema jer se procesom uklanjanja sumpora iz goriva utječe na ekološka svojstva goriva.

- Znala sam da imam dobar rad, pa sam očekivala nagradu, ali ne prvu. Iznenađena sam i jako sretna. Pošto ubrzo završavam fakultet, ovaj novac će mi jako dobro doći: upisat ću vozački ispit i tečaj engleskog, za što nikako nisam mogla prikupiti novac iako radim preko Student servsa. Nakon fakulteta voljela bih raditi u INA-i. Oduvijek sanjam o tome, a nadam se da će nakon ove godine stručnog usavršavanja vidjeti da sam dobra radnica i zaposliti me - kaže Kunić.

Njeni kolege Mislav Asodi, Lucija Kurte, Matej Rešetar, Nikolina Lona Serdarević, Daria Juretić i Deni Džafo dobitnici su stipendije u iznosu od 7200 kuna godišnje, a Jasmin Hadžić, Borut Mjeržva i Marko Mrvelj dobiti će 12000 kuna. Uz to će svaki od studenata dobiti mjesec dana usavršavanja u INA-i. Njihovi radovi bave se temama iz područja kemije, kemijskog inženjerstva, procesnog strojarstva, energetike i zaštite okoliša. Posebno je bio zanimljiv rad Marka Mrvelja, koji se bavio analizom rashladnog sustava u rafineriji Sisak.

Na natječaj je stiglo 40-ak radova za koje članovi stručnog žirija kažu da su svi jako kvalitetni. Projekte su mogli poslati studenti s četiri fakulteta: Kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu, Tehničkog fakulteta u Rijeci i Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Direktorica korporativnih komunikacija INA-e, Žana Goić, istaknula je kako su u INA-a zadovoljni što mogu podržavati razvoj mladih ljudi, i što su s Jutarnjim listom pokrenuli projekt čiji je cilj olakšati studentima proces obrazovanja. Posebna pažnja u Ini usmjerava se na poticanje i podršku obrazovanja te regrutiranje budućih kadrova upravo među studentima".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 20:33