Direktori Plovputa uzeli 18 milijuna kuna

SPLIT - Troje bivših direktora splitskog Plovputa policija tereti da su u pet godina tu državnu tvrtku i državni proračun oštetili za 18 milijuna kuna.



Odjel gospodarskog kriminaliteta splitske policije podnio je jučer kaznenu prijavu protiv Ante Čulića, Dragomira Ivandića i Silvane Tokić. Prije dvije godine Silvana Tokić je podnijela prijavu protiv svojih prethodnika, a sada ih sve troje policija sumnjiči za nanošenje štete tvrtki i državi u razdoblju između 2002. i 2007.



Pogodovanje tvrtki Penul



Policijsko istraživanje počelo je prije dvije godine kad je tadašnja direktorica Tokić prijavila Čulića i Ivandića da su, od 2002. do 2004. godine, neistinito sastavljali bilance i druge financijske izvještaje kako bi Skupštinu i Nadzorni odbor naveli da im daju razrješnice kao uspješnim gospodarstvenicima.



Poslije je i Tokićeva smijenjena jer je, kako su tvrdili Nadzorni odbor i sindikati, ostvarila gubitak od gotovo 25 milijuna kuna. Nakon smjene je odgovorila prijavom prema kojoj su u taj gubitak ušle i revidirane brojke iz mandata ranijih direktora. Na njezino mjesto je u ožujku ove godine imenovan Mate Perišić, bivši direktor tvrtke Hippos koja se brine o splitskim tržnicama, a bio je i član NO-a Plovputa.                



Prema prijavi, sporna je i poslovna suradnja Plovputa s Penulom, nekadašnjom Plovputovom tvrtkom kćeri koju je 2002. kupio još jedan bivši direktor, Mladen Bartulović. Za tom privatizacijom su se i dosad vukli repovi, jer je Penul kupljen za 500.000 kuna a, kako se već ranije pisalo, na lageru je imao različite opreme u vrijednosti više milijuna kuna koje se Plovput navodno odrekao.



Penul je, inače, za Plovput obavljao booking apartmana na svjetionicima. No, kako smo doznali, privatizacija Penula prošla je sve revizije, pa i onu iz Ministarstva mora.



Prema sada objavljenoj kaznenoj prijavi, prijavljeni bivši čelnici pogodovali su Penulu nefakturiranjem zakupa i drugih troškova poslovnih prostora, čime je ta tvrtka priskrbila gotovo 2,5 milijuna kuna, a državni proračun je propuštanjem fakturiranja oštećen za nešto više od 590.000 kuna.



Jedna od stavki u kaznenoj prijavi tiče se i navodnih 6,968 milijuna kuna koji su pripisani Plovputu na štetu državnog proračuna na ime otpisanih obveza prema inozemnim telekomunikacijskim upravama preko kojih su se obavljali međunarodni radiorazgovori.



Uplate zadržavali za sebe



Naime, kako se obrazlaže, godinama su preko Plovputa kao ovlaštenog likvidatora tekle sve radijske usluge za hrvatske brodare preko inozemnih pomorskih uprava. No, dio brodarskih tvrtki koje su u međuvremenu propale ostao je dužan za te usluge, a dug je morao platiti Plovput.



Ivandić je s operaterima sklopio nagodbu o otpisu, ali je to učinio bez odluke nadležnih državnih tijela, čime je oštetio državu. Također, nakon gubitka koncesije nastavili su, tvrdi se, na račun Plovputa primati uplate brodara za obavljene međunarodne radiorazgovore, ali tih nešto više od dva milijuna kuna nisu ni prosljeđivali telekomunikacijskim operaterima, nego su ga zadržavali za Plovput.



Dalje, Čulića i Ivandića tereti se i da su protupravno u prihode uračunali povrat PDV-a od državnih investicija, čime je proračun oštećen za daljnjih 3,86 milijuna kuna. Slično se stavlja na teret i Silvani Tokić, koju se sumnjiči da je u završnom računu za poslovnu godinu 2005. zadržala povrat poreza iz državnih potpora i time Plovputu pribavila više od milijun kuna.



Ona je Plovput oštetila i za 395.000 kuna, koliko je zbog neosnovanog i nezakonitog otkaza dobio Ante Čulić. Poduzeće je oštetila za još 9200 kuna putnim nalogom za vanjsku suradnicu, odvjetnicu Ankicu Šolić, za putovanje u Bruxelles.






- Sve ono što se navodi u prijavi u potpunoj je koliziji sa svim revizijskim nalazima koji su napravljeni u Plovputu - kratko je rekao Ivandić.

Ivandić: Sve su to gluposti!

Sve su to gluposti koje se uopće ne mogu komentirati niti ću to napraviti dok Državno odvjetništvo ne kaže svoje - rekao nam je bivši direktor Plovputa Dragomir Ivandić na navode iz kaznene prijave, koji se jedini odazvao na naše pozive da komentira prijavu.



Jutarnji list svojedobno je pisao o još jednoj aferi u Plovputu - nezakonitom dugoročnom, vrlo povoljnom iznajmljivanju svojih svjetionika. Naime, bez obzira na to što tjedan najma košta oko tisuću eura, Plovput je u vrijeme mandata Silvane Tokić bez javnog natječaja i bez potrebne suglasnosti Ministarstva mora u dugoročni najam dao pet svjetionika, primjerice tvrtki Bibendum koju je u Hrvatskoj osnovao bivši talijanski senator Alberto Felice Massucco, a koja je za pet godina dva apartmana na Hostu kod Visa platila 10.800 eura godišnje.  ( Andrea Kuzmić, Ivica Profaca/EPEHA)

Sumnjiv najam svjetionika



Andrea Kuzmić, Ivica Profaca/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 14:22