Dioklecijan i vojnici od danas svaki dan u Splitu

"Car Dioklecijan" danas je "osobno" prvi put pozdravio na carskom Peristilu Splićane i njihove goste i otvorio za posjetitelje glavni ulaz u palaču, a ta će se kostiminirana priredba održavati svaki dan do 15. rujna.

 Organizira ju i financira sa 180 tisuća kuna Splitska turistička zajednica kako bi obogatila turističku ponudu grada.

 Tako se danas, najavom bubnjeva, točno u 15 sati pojavio car Dioklecijan, obišavši svoje vjerne stažare koji su ga ponizno pozdravljali u svojim raskošnim odorama. U pratnji šestorice kršnih Rimljana car je objelodanio da je petosatna straža prve smjene završila te da na njihovo mjesto dolaze svježi stražari koji će čuvati njegovu palaču do 20 sati. Naravno, sve je to izgovorio na latinskom.

Dioklecijan je zatim, također na latinskom,  ugodno iznenađenim sugrađanima i turistima, rekao: "Neka se palača otvori za naše posjetitelje!"

 Cara Dioklecijana, njegove vojnike i stražare, koji će svaki dan u 15 sati otvarati carsku palaču, uprizoruje splitski HNK čiji su krojači sašili sve rimske kostime, a statisti obučeni u njih su studenti glume. Cara će cijelo ljeto glumiti tri studenta kazališne umjetnosti u Splitu koji će se izmjenjivati u toj ulozi. Čast da otvori tu priredbu pripala je danas studentu  Antoniju Braliću koji je kazao kako ga je zapanjilo zanimanje turista za slikanje s Dioklecijanom, njegovim stražarima i vojnicima.

 Po riječima predsjednika gradske Turističke zajednice Vedrana Matošića smjena straže na vestibulu, glavnom ulazu u Dioklecijanovu palaču, postat će tradicionalna i održavat će se svake godine u tijeku ljeta.

(Hina)



Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 08:09