JEMENSKA TRADICIJA

CURICA (8) UMRLA OD KRVARENJA NAKON PRVE BRAČNE NOĆI Udali je za pet puta starijeg

Neke obitelji su toliko siromašne da ne mogu reći 'ne' proscima koji nude stotine dolara za njihove kćeri.
 AFP

Osmogodišnja djevojčica iz Jemena umrla je od unutarnjeg krvarenja zadobivenog prilikom njezine prve bračne noći koju je provela sa suprugom pet puta starijim od nje, nakon što je bila prisiljena na brak.

Rawan je umrla u Hardhu, plemenskom području koje graniči sa Saudijskom Arabijom. Aktivisti traže uhićenje mladoženje i njegove obitelji kako bi se s vremenom prestalo s mučnom praksom unaprijed dogovorenih brakova između curica i starijih muškaraca u Jemenu.

Ova tradicija koja se prakticira diljem te zemlje privukla je međunarodne grupe za zaštitu ljudskih prava koje pritišću tamošnju Vladu da zakonom zabrane sklapanje brakova s djecom.

Siromaštvo koje vlada zemljom igra veliku ulogu u toj praksi, jer su neke obitelji toliko siromašne da ne mogu reći 'ne' proscima koji nude stotine dolara za njihove kćeri.

Prema podacima jemenskog ministarstva više od četvrtine tamošnjih djevojaka udano je prije navršene 15. godine.

Prema jemenskim običajima mlade djevojke mogu biti formirane u poslušne žene, mogu se lakše othrvati iskušenjima i mogu roditi puno više djece.

Jemen je davno postavio dobnu granicu od 15 godina kao najnižu za sklapanje braka, no parlament je taj zakon poništio 1990. godine kazavši da bi o tome trebali odlučiti roditelji djevojaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:36