Čovjek koji ne postoji: Identitet dobio od špijuna

ZAGREB - Ka­ma­tar Sa­mi Cha­ka (49) s Ko­so­va, osu­đen na če­ti­ri go­di­ne za­tvo­ra zbog pro­tu­pra­vne na­pla­te i su­dje­lo­va­nja u sa­mo­u­boj­stvu za­gre­ba­čkog po­du­ze­tni­ka Da­vo­ra Ce­pe­ti­ća (51) Da­ča, po­no­vo je sjeo na optu­že­ni­čku klu­pu Općin­skog ka­zne­nog su­da, i to zbog izmišlje­nog iden­ti­te­ta ko­jim se ko­ri­stio do tre­nu­tka ka­da su uz po­moć In­ter­po­la utvr­đe­ni nje­go­vo pra­vo ime i iden­ti­tet.



No, nje­gov pra­vni za­stu­pnik Če­do Pro­da­no­vić od su­tki­nje Želj­ke Sko­meršić za­tra­žio je odgo­du na­vo­de­ći da nje­gov kli­jent že­li pre­go­va­ra­ti s Dr­ža­vnim od­vje­tništvom.



- Nje­go­va pu­to­vni­ca ra­đe­na je iz po­vjer­lji­vih ra­zlo­ga. Ne­tko mu je tu pu­to­vni­cu dao s ra­zlo­gom pa bi­smo po­ra­zgo­va­ra­li s Dr­ža­vnim od­vje­tništvom - na­veo je Pro­da­no­vić, ali ni­je že­lio po­ja­sni­ti o če­mu se ra­di pra­vda­ju­ći se da je ri­ječ o po­vjer­lji­voj stva­ri.



Odbijen jer je musliman



Na­kon ove izja­ve Cha­ki­na pra­vnog za­stu­pni­ka po­sta­vlja se pi­ta­nje je li ka­ma­tar go­vo­rio isti­nu ka­da je, ti­je­kom po­stu­pka za Ce­pe­ti­će­vu smrt, po­li­caj­ci­ma u pri­tvo­ru u Re­me­tin­cu na­veo da su mu dr­ža­vljan­stvo sre­di­le taj­ne slu­žbe. Na­i­me, Cha­ka je ta­da re­kao da su mu kra­jem 1993. na te­ni­skim te­re­ni­ma Ni­ki­ce Lan­ga pri­stu­pi­li agen­ti taj­nih slu­žbi nu­de­ći mu hr­vat­sko dr­ža­vljan­stvo. Me­đu­tim, za­htjev mu je odbi­jen jer je mu­sli­man s Ko­so­va.



Agenta vidio uz Mesića




Ta­da mu je je­dan agent obe­ćao “sre­di­ti” dr­ža­vljan­stvo te mu re­kao da je nje­go­vo no­vo ime Se­ba­sti­an Cha­ka. Ia­ko ni­je znao ime to­ga na­vo­dnog agen­ta, Cha­ka ga je vi­dio uz pred­sje­dni­ka Stje­pa­na Me­si­ća za vri­je­me nje­go­ve ina­u­gu­ra­ci­je na Mar­ko­vu tr­gu.



Cha­ka se, pod­sje­ti­mo, naj­pri­je pred­sta­vljao kao Se­ba­sti­an Cha­ka, a ti­je­kom su­đe­nja za Ce­pe­ti­će­vu smrt iz sa­ra­jev­ske po­li­ci­je sti­gao je po­da­tak da je on izmišljen čo­vjek, odno­sno da Cha­kin na­vo­dni broj iz ma­ti­čke knji­ge ro­đe­nih pri­pa­da žen­skoj oso­bi, a nje­gov JMBG sa­ra­jev­ska po­li­ci­ja uo­pće ni­je ima­la u evi­den­ci­ji. Osim to­ga, po­sje­do­vao je i kri­vo­tvo­re­nu pri­je­ra­tnu oso­bnu iska­zni­cu. Sto­ga ga je Općin­sko dr­ža­vno od­vje­tništvo optu­ži­lo za ovje­ra­va­nje ne­i­sti­ni­tog sa­dr­ža­ja jer se po­mo­ću la­žnog iden­ti­te­ta 1994. u Za­gre­bu do­mo­gao do­mo­vni­ce.





Dok u ka­zni­o­ni­ci u Gli­ni slu­ži ka­znu jer je pri­je­tnja­ma i pri­ti­sci­ma otje­rao u smrt Da­vo­ra Ce­pe­ti­ća, Cha­ka je na Općin­skom gra­đan­skom su­du tu­žio nje­go­vu dje­cu Mo­ri­na(26) i 13-go­dišnju kćer tra­že­ći da se utvr­di tko je vla­snik ku­ća na Še­stin­skom vi­jen­cu, ko­je mu je gra­đe­vin­ski po­du­ze­tnik, pri­ti­snut du­go­vi­ma, pro­dao, a na ko­je se već upi­sa­la ban­ka kao fi­du­ci­jar­ni vla­snik. Isto­vre­me­no, i Ce­pe­ti­će­va dje­ca vo­de pra­vnu bi­tku pro­tiv čo­vje­ka ko­ji im je oca otje­rao u smrt te su po­dni­je­li tu­žbu tra­že­ći da se po­ništi li­hvar­ski ugo­vor izme­đu Cha­ke i oca. Tim ugo­vo­rom Ce­pe­tić se ob­ve­zao da će ka­ma­ta­ru ispla­ti­ti go­to­vo tri mi­li­ju­na eu­ra na ime po­če­tnog du­ga od 274.000 do­la­ra. Dje­ca tvr­de da je nji­hov otac sve ugo­vo­re po­tpi­sao pod pri­si­lom i pri­je­tnja­ma te tra­že da se pro­gla­si ništa­vnim ugo­vor o zaj­mu.

T uži djecu svoje žrtve





Martina Smoljanec
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 22:20