ROBOTSKI JASTUK

VIDEO Japanci izumili Jukusui-kun: Od hrkanja će vas čuvati medo!

Hrkanje je problem koji muči milijune ljudi, ali vjerojatno nikoga kao supružnike koji moraju pokušati zaspati uz višesatno 'turpijanje'. Japanski znanstvenici su doskočili problemu automatiziranim medvjedom koji vam nježno gurne glavu kada počnete hrkati.

Jukusui-kun (Duboki san) zapravo je jastuk u obliku zaspalog medvjeda koji u sebi ima ugrađen mikrofon. Kada 'medo' shvati da ste počeli hrkati jedna od šapa se podigne i gurne vam glavu kako bi vam oslobodio dišne puteve. Guranje je dovoljno nježno da vas ne probudi.

Najveći problem je vjerojatno sam oblik jastuka - pitanje je koliko će se ljudima svidjeti ideja da spavaju na - zaspalom medvjedu. Osim neobičnog oblika jastuka spavači će na ruci morati nositi i plišanu rukavicu koja će im mjeriti puls i količinu kisika u krvi, a sve to dok senzor ispod kreveta prati toplinu tijela.

Razlog svim ovim gadgetima je ono čega mnogi nisu svjesni - hrkanje je samo simptom mnogo ozbiljnijeg sindroma koji može dovesti do prestanka disanja za vrijeme sna. Ako je cijena života spavanje na blesavom jastuku, vjerujemo da mnogi neće imati ništa protiv. O kvaliteti braka da i ne govorimo!

Jukusui-kan je još u prototip fazi, a predstavljen je na Međunarodnom Robotskom Showu u Japanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 05:38