Grad Dubrovnik plaćat će troškove sterilizacije za udomljene napuštene životinje

 Mario Pušić

DUBROVNIK - Dubrovačko Gradsko vijeće u ponedjeljak će raspravljati o uvjetima držanja kućnih ljubimaca i postupanju s napuštenim životinjama. Nakon medijske kampanje na Facebooku I bure koju je jesenas u medijima podigla naknadno povučena kontroverzna najava eutanaziranja životinja koje u 60 dana ne pronađu udomitelja, dubrovačke vlasti pred vijećnike sada izlaze s odlukom prema kojoj će Grad podmirivati troškove sterilizacije I liječenja životinje svakom građaninu koji udomi lutalicu iz skloništa na Žarkovici.

Uvjet za dobivanje potpore bit će ispostavljeni račun ovlaštenog veterinara, umjesto novčanog poticaja od 500 kuna koji je Grad planirao isplatiti svakome tko zbrine životinju iz skloništa. Predviđeno je kako će se iz gradske blagajne novac izravno uplaćivati veterinaru za obavljene usluge, čija vrijednost ne smije prijeći limit od 500 kuna.

Od isplate gotovine očito se odustalo zbog procjene da bi moglo biti zlouporabe novčanih poticaja, točnije da bi pojedinci nakon isplate mogli odustati od gostoprimstva I netom udomljene pse izbaciti na ulicu. Komunalni odjel pronašao je rješenje I za slučaj da je životinja već sterilizirana, pa će tako udomitelj za iznos od 500 kuna u veterinarskoj ambulanti moći kupiti hranu, higijenske potrepštine i drugu opremu za udomljenog ljubimca.

Za razliku od stimulacija udomiteljima, u prijedlogu koji će se naći pred Gradskim vijećem ne spominje se konkretna lokacija novog životinjskog azila koji je Dubrovnik sukladno važećim propisima trebao osigurati do 1. siječnja 2009. godine.

Nigdje hotela

Za mandata bivše gradonačelnice Dubravke Šuice spominjala se izgradnja azila za napuštene životinje s hotelom za kućne ljubimce na Žarkovici. Planirano novo utočište s hotelom za 150 pasa i 50 mačaka i pripadajućom veterinarskom ambulantom ostalo je tek mrtvo slovo na papiru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:57