ISPRAVAK

Goran Radman demantira tvrdnje u članku Jutarnjeg lista

 Goran Mehkek / CROPIX

Goran Radman,

glavni ravnatelj HRT-a,

vezano uz tekst objavljen 21. 2. 2016. pod naslovom “Nova inicijativa Željke Markić “Rad nedjeljom zakonski će se morati plaćati dodatno. I to nije ideološko, nego ekonomsko pitanje”.

U članku su iznesene netočne informacije kojima su na najgrublji način povrijeđeni moja čast i ugled.

Tako gospođa Markić u zadnjem pasusu članka, a na pitanje novinara koga bi, prema njezinu mišljenju, trebalo lustrirati u Hrvatskoj, ističe primjer mene kao glavnog ravnatelja HRT-a.

Kao razlog tome gospođa Markić navodi “vođenje televizije u totalitarnom, jugoslavenskom sustavu gdje sam odgovarao jedino Partiji, politici” i da “ni u jednoj demokratskoj zemlji ne bi mogao obavljati taj posao”.

Gospođa Markić zaboravlja da sam ispunjavao sve uvjete za imenovanje na funkciju glavnog ravnatelja propisane člankom 20. Zakona o HRT-u te sam na mjesto glavnog ravnatelja HRT-a nakon prethodno provedenog javnog natječaja imenovan od strane Hrvatskog sabora kao politički neovisna i stručna osoba, i to većinom od 92 zastupnička glasa. Dakle, ja sam upravo u demokratskoj Republici Hrvatskoj na zakonom propisani način imenovan glavnim ravnateljem HRT-a, pa su tvrdnje gospođe Markić neutemeljene i deplasirane.

Na mjesto direktora Televizije Zagreb izabran sam 1988. godine također temeljem zakonom i propisima predviđenog postupka, putem javnog natječaja i odlukom tadašnjeg Radničkog savjeta Televizije Zagreb.

Netočni su, uvredljivi i zlonamjerni navodi da sam “u totalitarnom sustavu televiziju koristio kao propagandno sredstvo Komunističke partije”, a da “protekle četiri godine pokazuju da sam nastavio s tim načinom rada, služeći propagandi vladajućih, a ne informiranju građana”.

Nikada se nisam svojom pozicijom bilo direktora, bilo glavnog ravnatelja, koristio da utječem na program odnosno da “služim” politici ili bilo kojoj političkoj opciji.

Ističem kako sukladno Zakonu i Statutu HRT-a, program HRT-a oblikuju i za njega zakonski odgovaraju glavni urednici programskih kanala pod rukovodstvom ravnatelja Programa, a ne glavni ravnatelj HRT-a.

Zaključno, dovođenje mene u vezu s totalitarnim režimom i tajnim službama te time s lustracijom ima za cilj izazvati izrazito negativne posljedice po moj javni ugled kao glavnog ravnatelja HRT-a i profesionalca, a zbog istih doživljavam nepovjerenje i osporavanje kako u radnoj, tako i u životnoj sredini, te iskaze prijezira i omalovažavanja u društvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:36