KOMENTAR

ROBERT BAJRUŠI Na pomolu su nove nevolje na Trgu svetog Marka, jučerašnji igrokaz u dva čina nikada dosad nije viđen u ovdašnjoj politici

 Goran Mehkek / EPH

Jučerašnji poslijepodnevni igrokaz u dva čina - prvi u kojem je nastupio drugi potpredsjednik Božo Petrov, i drugi, u glavnoj ulozi s prvim potpredsjednikom Tomislavom Karamarkom - nikada do sada nije viđen u ovdašnjoj politici. Dvojac koji je formirao vladajuću koaliciju, koji, i jedan i drugi, rade u Banskim dvorima, tako je međusobno posvađan i ispunjen nepovjerenjem da to više ne uspijevaju zadržati za sebe. Dok se Tim Orešković rukuje s Angelom Merkel, na Markovom se trgu dvojica njegovih najbližih suradnika bore oko toga koji od njih će u stvarnosti kontrolirati Vladu.

Zapravo je nevjerojatna izjava Bože Petrova kako ne zna da je Milijan Brkić HDZ-ov kandidat za ministra branitelja.

Petrov je ovime obznanio kako je Brkić kompromitiran i ne smije ući u Vladu. Drugim riječima, prikazao je Karamarka kao partnera koji stvara probleme u koaliciji, što implicira da su u HDZ-u zauzeli čvršći stav prema Mostu, jer im je dosta i Petrova i njegovog moraliziranja, i toga da slabiji partner odlučuje o tome tko može, a tko ne, postati ministar.

Zato nikoga ne treba iznenaditi nastavak jučerašnje burleske u kojoj je nastupio Tomislav Karamarko. I to prvi put onako kako želi veći dio HDZ-a, “kao onaj koga treba slušati jer vodi najveću stranku”.

Karamarko je raspalio po svima: premijeru Tihomiru Oreškoviću “treba mu vrijeme, a moje je da ga upozorim na to da to vrijeme istječe”, ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću: “gospodin Orepić mora znati da sam ja odgovoran za rad MUP-a, za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku”, a nije poštedio ni Petrova: “nas dvojica smo u dnevnom kontaktu, on u svakom slučaju sada zna da je Milijan Brkić naš kandidat, ako to nije znao do sada”. To je Karamarko kakvog očekuju u HDZ-u i Domoljubnoj koaliciji - onaj koji uvodi red i zavrće ruke neposlušnim partnerima. Onaj koji Oreškovića upozorava na to da vrijeme istječe (kao i Karamarkovo strpljenje).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 01:52