SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA

SAMO JE JEDNA PLANETA Nemojte biti nesmotreni sudionik i tihi promatrač

Ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana zaštite okoliša posvećeno je Zemlji i nosi slogan ''Dobrobit čovječanstva, okoliš i gospodarstvo ovise o odgovornom upravljanju resursima našeg planeta''.
 Foto: Instagram

Kisele kiše, ozonske rupe, topljenje polarnih kapa i ledenjaka, povišenje nivoa mora, klimatski ekstremi, uticaj na poljoprivredu te izumiranje velikog broja životinjskih i biljnih vrsta - samo su neke od posljedica čovjekovog nemarnog djelovanja na okoliš.

Na Arktiku temperatura ubrzano raste, ledenjaci se tope, a predviđanja kažu kako bi arktički polarni krug do 2050. godine moglo preplaviti čak 52 posto zelenila. Povećava se razina oceana i mora koji apsorbiraju veću količinu sunca te se mijenja salinitet mora što također ima dalekosežne posljedice.

Krčenje šuma, požari i ispaša uništili su gotovo 95 posto prirodne vegetacije mediterana i ugrozili dom za više od 22.500 biljnih vrsta. Pred izumiranjem su se našle i brojne životinjske vrste poput iberijskog risa i sredozemne medvjedice te druge najugroženije mačke i tuljani.

Na jugu planete, Madagaskar je dom za više od 21 milijun ljudi, ali i za velik broj biljnih i životinjskih vrsta koje se ne mogu pronaći nigdje drugdje na svijetu. Ispaša stoke, sječa drva i poljoprivreda učinili su svoje te okolišu nanijeli teško popravljivu štetu.

Brine li vas stanje okoliša i želite li učiniti nešto kako biste spriječili njegovo sustavno iskorištavanje, razmislite o sljedećim savjetima kojima možete umanjiti daljnju štetu:

* Stabla su pluća naše planete - zasadite barem jedno.

* Umjesto automobila i javnog gradskog prijevoza - šećite ili biciklirajte

* Reciklirajte sve! Od odjeće do papira, plastike i stakla.

* Kupujte artikle koji imaju minimalno ambalaže, a plastične vrećice izbjegavajte kad god možete.

* Izbjegavajte stand by mode i isključujte sve aparate iz struje kada ih ne koristite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:38