ODBAČEN OD SVIH

STIGMA I DISKRIMINACIJA Protjerali dječaka iz sela jer je HIV pozitivan

 Getty Images

Dvije stotine mještana gradića u jugozapadnoj Kini potpisali su peticiju da se osmogodišnji dječak protjera jer je zaražen virusom HIV-a, javljaju državni mediji.

Čak je i djed, dječakov skrbnik, potpisao peticiju koju su pokrenuli mještani Nanchonga. Dječak, koji se navodi pod pseudonimom Kunkun, nazočio je na sastanku na kojemu su mještani jednoglasno odlučilo o njegovom progonstvu.

- Suosjećamo s njim, on je nevin, tek je dijete, ali on ima AIDS, mi se jako plašimo toga. Ne znamo što da činimo. Nadamo se da će se neka organizacija pobrinuti za njega, rekao je tajnik lokalne stranke.

Mještani su u pismu zamolili vlasti da se pobrinu za Kunkuna i pruže mu odgovarajuću liječničku pomoć i smjeste u izolaciju. Nijedna škole ga nije htjela primiti jer roditelji druge djece odbijaju da njihova djeca pohađaju s njim nastavu. Jedan ga je otac nazvao tempiranom bombom.

Najmanje pola milijuna ljudi u Kini živi s virusom HIV-a ili AIDS-om, prema podacima državna agencije Xinhua. Mnogi vjeruju da je u stvarnosti ta brojka puno veća. Stigma i diskriminacija u vezi s tom opakom bolešću su vrlo izražene u Kini.

U medijskim izvješćima se navodi da je otac djeteta sreo majku dječaka kada je bila trudna tri mjeseca. Dječakov otac prestao se brinuti za sina, a čak je prekinuo svaku komunikaciju sa svojom obitelji nakon što je saznao da mu je dijete HIV pozitivno.

Dječakov stric također više ne dolazi kući jer strahuje da bi se mogao zaraziti. O dječaku se brinu djed i baka koji ovise o socijalnoj pomoći.

Dječak je navodno virus dobio od oboljele majke, još dok je bio u njezinoj utrobi, a bolest mu je dijagnosticirana prije tri godine kada je imao infekciju oka. Majka ga je napustila odmah po rođenju.

Kineski su čelnici pokušali otkloniti stigmu vezanu za HIV susretima i rukovanjem sa oboljelima. Sa HIV pozitivnim ljudima zajedno su sjedili i objedovali, kako bi kroz medije poslali pozitivnu sliku o oboljelima i razbili predrasude.

Prije dvije godine kineski je predsjednik Xi Jinping izjavio kako AIDS nije toliko opaka bolest koliko plaši neznanje o toj bolesti i predrasude prema oboljelima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:31